Putyin figyelmezteti az Egyesült Államokat

Vlagyimir Putyin figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha 2026-tól hosszú hatótávolságú rakétákat telepítenek Németországban, Oroszország hasonló fegyvereket fog elhelyezni a Nyugat elérésében. Az Egyesült Államok és Németország a hónap elején közölte, hogy 2026-tól magas hatótávolságú tüzérségi képességeket, beleértve az SM-6 légvédelmi rakétarendszereket, Tomahawk manőverező drónokat és a jelenlegi európai rendszereknél nagyobb hatótávolságú hiperszonikus fegyvereket telepítenek Németországban, hogy demonstrálják a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségüket.

Putyin összehasonlította a helyzetet a 1979-es NATO-döntéssel, amikor Pershing II rakétákat helyeztek el Nyugat-Európában, és kijelentette, hogy a helyzet hasonlít a hidegháborús eseményekre. Kifejtette, hogy Oroszország kész közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták előállítására válaszul az Egyesült Államok európai és ázsiai telepítéseire.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy ha az Egyesült Államok folytatja a terveit, hasonló válaszlépéseket fognak tenni, beleértve a potenciális nukleáris robbanófejekkel ellátott rakéták telepítését. Az Egyesült Államok korábban Typhoon rakétarendszereket helyezett el Dániában és a Fülöp-szigeteken, amit Putyin feszültségkeltésnek tart. Utalt arra is, hogy újraindíthatják a közepes és rövid hatótávolságú, nukleáris képességű rakéták gyártását válaszul az Egyesült Államok lépéseire Európában és Ázsiában.

Az orosz elnök a haditengerészet napján Szentpéterváron tartott beszédében hangsúlyozta, hogy az amerikai rakéták repülési ideje a területükön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz, amennyiben azokat nukleáris robbanófejjel szerelik fel. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek tevékenységét figyelembe véve hasonló intézkedéseket fognak tenni. Az orosz államfő úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok szítja a feszültséget, és az amerikai terveket a NATO 1979-es döntéséhez hasonlította.

Putyin kijelentette, hogy amennyiben a tervek megvalósulnak, Oroszország "tükörszerűen" több tucat hadihajóval reagál, és többé nem érzi majd kötelességének, hogy tilalmat rendeljen el a szárazföldi, közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekre. A Süddeutsche Zeitung felidézi, hogy az atomfegyvereket tiltó INF-szerződés 2019 óta nem érvényes, miután az Egyesült Államok felmondta azt, de Putyin szerint Oroszország eddig moratóriumot tartott, továbbra is betartva a megállapodást.

A Németországnak szánt fegyverek állítólag Tomahawk típusú cirkálórakétákat tartalmaznak, amelyek műszakilag nukleáris fegyverekkel is felszerelhetők. Eközben a Balti-tengeren állomásozó balti flotta három orosz hadihajója nem hivatalos látogatást tett Kuba partjainál, ami további feszültséget kelthet a régióban.