Javuló vonatforgalom a francia szabotázsakció után

A franciaországi nagy sebességű vonatok forgalma javulást mutat a súlyos szabotázsakciók után, amelyek elkövetői még ismeretlenek. A gyorsjavítások eredményeképpen vasárnapra a vonatok többsége már a tervek szerint közlekedett, és hétfőre a teljes szolgáltatás várhatóan helyreáll.

A nemzeti vasúttársaság, az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon. Az atlanti vonalon (Bretagne, nyugati és délnyugati régió) a javítási munkálatok vasárnapra befejeződtek, és a tízből kilenc nagysebességű vonat (TGV) déltől már közlekedett.

Az északi nagysebességű vonalon azonban a károk mértéke miatt nagyobb javításokra volt szükség, és a forgalom vasárnap korlátozott maradt, tízből hét vonat közlekedett, és egy-két órás késésekkel kellett számolni. A Párizsból induló nyugati fővonalon már szinte a megszokott rend szerint közlekedtek a vonatok vasárnap, míg Lille-ből induló északi vonalon a négyből csak három TGV-vonat közlekedett.

A fennakadások leginkább a nyaralókat érintették, az SNCF szerint "az olimpiai játékokra utazó csapatok és akkreditált személyek" minden szállítása biztosított volt. Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezérigazgatója szerint hétfő reggelre minden helyreáll a hálózaton. A keleti vonalon már újraindult a forgalom.

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka a sínek közelében futó optikai kábeleket elvágták és felgyújtották. A rendőrség még mindig keresi az elkövetőket, a támadást a francia miniszter és tisztviselők is szabotázsnak minősítették. Az SNCF szerint pénteken nagyjából 250 ezer utast érintett a szabotázs, Patrice Vergriete közlekedési miniszter szerint a meghibásodás miatt három nap alatt 800 ezer ember is érintett lehet.

A párizsi ügyészség a szervezett bűnözéssel foglalkozó egységgel (JUNALCO) közösen nyomoz az ügyben. Egyesek úgy vélik a szélsőbaloldaliaknak lehet köze a történtekhez, mivel a felhasznált eszközök a szervezettebb baloldali csoportok akcióira utalnak. Szeptemberben egy hasonló németországi rongáláskor egy szélsőbaloldali oldal a kapitalista infrastruktúra elleni fellépésként értékelve állt ki az eset mellett. Emellett felmerült az orosz szál is, mivel az Ukrajna elleni háború miatt Oroszország nem vehet részt az olimpián, és az esemény megzavarása beleilleszkedhetne a Kreml érdekeibe is.

Gabriel Attal leköszönő francia miniszterelnök a X-en tett közzé egy bejegyzést, amiben azt írta, hogy „egy előkészített és összehangolt műveletet” hajtottak végre az SNCF létesítményei ellen. A belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy dzsihádista támadásoktól is tartani kell, bár Gérald Darmanin az ő esetükben inkább a moszkvai Crocus City Hallban elkövetetthez hasonló merénylettől tartott.