A román kormányfő nem kommentálta Orbán tusványosi beszédét

Marcel Ciolacu román miniszterelnök nem kívánta kommentálni Orbán Viktor tusnádfürdői szereplését, amelyet a magyar miniszterelnök a Tusványoson tartott szombati beszéde során tett. A bukaresti kormányfőt egy sajtóeseményen faggatták az újságírók, de ő elhárította a kérdést, mondván, hogy Orbán nem tett Romániát érintő kijelentéseket.

Ciolacu védelmébe vette a magyar miniszterelnököt, kijelentve, hogy „az ő dolga”, milyen nyilatkozatokat tesz, és kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unión belül Románia harmadik legfontosabb partnerországa. A román kormányfő hangsúlyozta, hogy nem az ő feladata kommentálni Orbán kijelentéseit, és hozzátette, hogy ő maga konkrét gazdasági kapcsolatokról beszélt Orbánnal, és úgy látta, hogy a magyar miniszterelnök is ezekre utalt.

A pénteki informális találkozón gazdasági kérdésekről tárgyaltak, és Ciolacu megerősítette, hogy a román kormány betartja a szavát, valóban elindítják a Budapest-Bukarest gyorsvasút projektjét, amelynek első lépéseként elkészítik a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát. A miniszterelnök kijelentette, hogy nem az számít, hogy mennyibe kerül a beruházás, hanem az, hogy ennek milyen sokszorozó hatása lesz a magyar és a román gazdaságra.

Orbán Viktor tusványosi beszédében többek között az új világrendet jellemezve kijelentette, hogy Oroszország logikus, nyugodt és kiszámítható állam, míg a Nyugat viselkedése irracionális. Ezenkívül Orbán azt is állította, hogy Ukrajna soha nem tudja majd elérni azt az álmát, hogy az Európai Unió vagy a NATO tagja legyen. Ezekre a megjegyzésekre Ciolacu nem kívánta kommentálni, mondván, hogy nem az ő dolga kommentálni a kijelentéseket, és felvetette a kérdést, hogy akarják-e, hogy megtiltsa Orbánnak, hogy Romániába jöjjön.