Újabb olajszállító tartályhajó süllyedt el a Fülöp-szigeteknél

A Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) szóvivője bejelentette, hogy egy újabb olajszállító tartályhajó süllyedt el szombat délután a Fülöp-szigetek Bataan tartományának partjainál, és szivárog belőle az olaj.

A PCG szóvivője, Armando Balilo ellentengernagy tájékoztatása szerint a három hajóval kiérkező egységeik olajszivárgást észleltek, ezért az olajfolt terjedésének megakadályozására vízen lebegő barikádot helyeztek ki a víz felszínére. A Bataan tartományért felelős PCG vezetője, John Encina elmondta, hogy az MTKR Jason Bradley nevű hajó külön rakományt nem, csak üzemanyagot szállított az elsüllyedésekor, és a mentési munkálatok hamarosan megkezdődnek, amelyek egytől két hétig is eltarthatnak.

Ez a hajókatasztrófa a második ilyen esemény volt rövid időn belül a Fülöp-szigetek partvidékén. Csütörtökön az MT Terra Nova nevű, 1,4 millió liter olajat szállító tartályhajó süllyedt el a Manila-öbölben, Limay város közelében. Balilo ellentengernagy beszámolt arról is, hogy az MT Terra Nova olajszivárgását sikerülhet késleltetniük, miután búváraik megkezdték a kilenc olajtartály szivárgó részeinek beazonosítását és tömítését, amely munkálatokat várhatóan hétfőn fejeznek be. Sikeres tömítés esetén a maradék olaj kiszivattyúzása is megkezdődhet az elsüllyedt hajóból. Balilo megerősítette, hogy a hajóból eddig kiszabadult olaj elérte a Manilai-öböl északi parti vizeit, de hangsúlyozta, hogy az eddig kiszivárgott olajmennyiség kezelésével egyelőre meg tudnak birkózni.