Izraeli légicsapások Libanonban és a Gázai övezetben

Az izraeli légierő válaszul kiterjedt légicsapásokat hajtott végre Libanonban, miután a Hezbollah síita szélsőséges szervezet rakétatámadást intézett, amely tizenkét halálos áldozatot követelt.

Az izraeli hadsereg (IDF) több Hezbollah célpontot támadott meg, köztük fegyverraktárakat és a szervezet infrastruktúrájához tartozó építményeket. A támadások a Baalbek településtől nyugatra, Libanon mélyén is érintették a területeket, nem csak a dél-libanoni határ menti régiókat. Az IDF szóvivője szerint a célzott területek Csabriha, Bordzs el-Csmali, el-Bika, Kfarkela, Rab-el-Talatín, Hiam és Tair Harfa térségében helyezkedtek el.

Az izraeli tisztségviselők szerint a Hezbollah „minden határon túlment”, és Izrael „keményen vissza fog vágni”. A válaszcsapások ellenére az izraeli vezetés még nem hajtotta végre a Herci Halevy vezérkari főnök által megígért súlyos válaszlépéseket. Ezek meghatározására az Egyesült Államokból visszatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és a biztonságpolitikai kabinet összeülését követően kerül sor.

A konfliktus egy újabb tragikus eseménye szombaton történt, amikor egy Libanonból indított rakéta egy drúz falu, Madzsdel Samsz futballpályájára csapódott be, ahol éppen egy ifjúsági mérkőzés zajlott. A támadásban tizenkét gyermek és tizenéves vesztette életét, további harmincnyolc résztvevő pedig megsebesült. Az IDF szakértői szerint a támadást egy iráni gyártmányú, legalább ötven kilogramm robbanóanyagot hordozó Falak 1-es rakétával hajtották végre, amely csak a Hezbollah birtokában van.

A libanoni kormány az Egyesült Államokhoz fordult, hogy próbálják meg visszafogottságra inteni Izraelt és a Hezbollahot. Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock német külügyminiszterek elítélték a támadást, és azt mondták: nem akarják a konfliktus eszkalációját látni. Az ENSZ minden féltől maximális önmérsékletet kért, és figyelmeztetett, hogy a konfliktus eldurvulása „az egész régiót elképzelhetetlen katasztrófába sodorhatja”.

Ezzel párhuzamosan szombaton Izrael újabb támadásokat hajtott végre a több mint fél éve ostromlott Gázai övezetben. Az egyik során legalább 30 palesztin halt meg egy iskolában, amelyben az izraeli támadások elől menekült emberek tartózkodtak. A gázai egészségügyi minisztérium szerint az áldozatok között 15 gyerek és nyolc nő volt. Az izraeli hadsereg állítja: egy katonai célpontot próbáltak meg kilőni.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek irreális az a célja, hogy teljesen megsemmisítse a Hamászt, mint a Gázai övezetbeli tűzszünet egyik előfeltételét. Lavrov, aki Malajziából tért vissza, újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg nincs kilátás a vérontás befejezésére, és több ország, köztük Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok is új kompromisszumos javaslatokat próbálnak kidolgozni. Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is segíteni fogja a palesztin egység helyreállítását.