Amerikai erdőtüzek: A lángok mérete drámaian nő

Észak-Kaliforniában hatalmas erdőtűz tombol, amelynek mérete mindössze három nap alatt több mint kétszeresére nőtt, és már több mint 350 ezer hektárnyi területet pusztított el.

Szombaton több ezer tűzoltó vette fel a harcot a gyorsan terjedő lángokkal, amelyeket a Park Fire néven ismert tűzvész okoz. A tűz Sacramento állam fővárosától északra, mintegy 145 kilométerre pusztított már el jelentős területeket. A tűzoltók munkáját a meredek terep és a széllökések nehezítik, és bár a hűvösebb időjárás és a nedvesebb levegő reményt adhat a tűz terjedésének lassítására, a helyzet továbbra is kritikus.

Szombat estére a tűzoltók 10%-ban sikerült megfékezniük a lángokat, és az eddigiek során 134 épület vált a tűz martalékává. Az amerikai elnököt, Joe Bident is tájékoztatták az eseményekről, és evakuálási parancsot adtak ki több megye számos településére, köztük a korábban már tűzvész által sújtott Paradise városára is, ahol 2018-ban 85 ember halt meg Kalifornia történetének leghalálosabb tűzvészében.

A tűz kezdetét egy gyújtogatás okozhatta, amikor egy 42 éves férfit letartóztattak, aki szerda délután egy égő autót gurított egy szakadékba, ami feltehetőleg a Park Fire kitörését okozta. A tűzoltóparancsnok, Billy See szerint a tűz óránként 5000 hektárnyi területen terjed, és szombaton majdnem háromszor annyi tűzoltó küzdött a lángokkal, mint a pénteki napon.

A tűzvész miatt Gavin Newsom kaliforniai kormányzó szükségállapotot hirdetett Butte és Tehama megyében, és evakuálták a lakosságot Butte városából, valamint a 400 fős Cohasset településről is, mivel a tűz kontrollálatlanul terjed tovább. A tűzoltók a területen nagy tüzelőanyag-terheléssel és sok fűvel küzdenek, és legalább 16 helikopter segíti őket a lángok elleni harcban, amikor az időjárás ezt lehetővé teszi.

Ez a tűzeset jelenleg az ország legnagyobb aktív tüze, és Oregonban is több helyen tombolnak tüzek, ahol egy tűzoltó életét vesztette egy tanker lezuhantában. Oregonban a hónap elején kitört tűz csaknem 290 ezer hektárnyi területet pusztított el, a lángoknak mintegy 50 százalékát sikerült eddig megfékezni.