Szilágyi Áron: Egyhamar nem fog begyógyulni az a seb, hogy ennyire megvertek

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó meglepetésre kikapott az első meccsén a kanadai Fares Arfától, és a Vasas Híreknek nyilatkozva beszélt a vereség feldolgozásáról és a következő csapatversenyre való felkészülésről.

Szilágyi Áron a Vasas honlapjának adott interjújában elmondta, hogy a vereség után a családjával töltött idő segített neki, és hogy a kisfia előtt nem lehet szomorú az ember. A kardvívó szerint a bemelegítés jól ment, de az asszó során nem érezte a távolságokat és a sebességet, ami hirtelen véget ért a küzdelemnek. Szilágyi hangsúlyozta, hogy nem vívásszakmailag mondott csődöt, hanem egyszerűen nem állt össze a dolog az adott pillanatban.

A csapatverseny kapcsán Szilágyi optimista, hiszen ott lehetőség van menet közben javítani, és a verseny hosszabb, így nem nulláznak le pár perc alatt. A célja, hogy összeszedje a vívását, jobb formát mutasson, és segítse a társait. A hátralévő napokban a szokásos rutint és edzéseket végzik, valamint elemezik az olaszok egyéni asszóit is. A csapatversenyt július 31-én rendezik, ahol a magyar csapat az olaszokkal találkozik majd a negyeddöntőben.

Szilágyi Áron korábbi sérüléseiről is beszélt, amelyek a felkészülés során hátráltatták. Márciusban a budapesti kardcsapat-világkupán megsérült a combja, és később kiderült, hogy vérömleny keletkezett benne. A bázeli Európa-bajnokságon is fájlalta a lábát, de a csapatversenyben végig tudott vívni, és a románokat legyőzve aranyérmet szereztek.

A kardcsapat háza táján az indulatok is forrtak, hiszen sokan a fiatalabb és jobb eredményekkel rendelkező Rabb Krisztiánt követelték Decsi Tamás helyett az egyéniben. A válogatott edzője, Decsi András, aki Tamás testvére, a bizalomvesztés miatt lemondott a posztjáról.

Szilágyi egy nappal a versenye után elismerte, sokként érte a vereség, nem is tudta hova tenni a helyszínen, és zavarodottság lett úrrá rajta. „Miután lepörögtek az események, a családommal voltam, hiszen ők is kint voltak a helyszínen. Jó volt velük találkozni, nyilván vigasztaltak, és hát persze a kisfia előtt nem is lehet szomorú az ember. Szóval ebből azért tudtam már töltekezni. Utána visszajöttünk a faluba, átbeszéltük a csapattársakkal a versenyt, ami senkinek sem úgy sikerült, ahogy tervezte, így jó volt kicsit kiadni magunkból” – mondta Szilágyi. „Nem mondom, hogy életem legvidámabb estéje, éjszakája volt, de túléltem, és most már tudok arra gondolni, hogy a következő három napban eljussak odáig, hogy jobb arcomat mutassam a csapatversenyben” – fogadkozott. Hozzátette, rengeteg üzenetet kapott, ezek egyik fele arról szólt, hogy legyen büszke arra, amit a pályafutása során elért, a másik fele pedig biztatta, hogy szedje össze magát a csapatversenyre. „Igyekszem is ezekbe az irányokba terelni a gondolataimat, és bár egyhamar nem fog begyógyulni az a seb, hogy ennyire megvertek, de a sok biztatás segít áthelyezni a fókuszt” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok.