Szilágyi Áron és a magyar kardvívók párizsi csalódásai

A magyar kardvívásban rejlő tudás és tapasztalat egyik legnagyobb birtokosa, Szabó Bence sem talál magyarázatot Szilágyi Áron párizsi olimpiai egyéni versenyében elszenvedett váratlan kiesésére. Szabó Bence, aki kétszeres olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok, valamint magyar és venezuelai szövetségi kapitányként is tevékenykedett, az olimpiai attasé szerepében van jelen Párizsban. Szilágyi Áron, a háromszoros egyéni olimpiai bajnok, a kanadai Fares Arfától szenvedett vereséget az első fordulóban 15-8-ra.

Szabó Bence szerint a magyar férfi kardozók szombati szereplése, mely során Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád egyikük sem jutott el a legjobb nyolcig, nem a csapatösszeállítás vagy az egyéni döntések miatt alakult így. Gémesi Csanád esetében egy vitatott bírói döntés miatt maradt alul a tunéziai Faresz Ferjani ellen, míg Szatmári András egy szoros és vitatható találatokkal teli meccsen kapott ki a francia Boladé Apithytől.

Szabó Bence külön kiemelte Szilágyi Áron esetét, aki egy olyan versenyzőtől kapott ki, akit normális körülmények között valószínűleg legyőzött volna. Szilágyi mentális erőssége ellenére is képtelen volt folytatni az akcióit, és egy totális mentális blokk következtében kiesett. Szabó Bence bizakodó a csapatversenyeket illetően, és úgy véli, Szilágyi Áron képes lesz talpra állni a drámai kiesés után.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Gémesi Csanád édesapja, a bolgár bíró teljesítményét kritizálta, aki szerinte több pontot is elvett fiától, különösen az utolsót 14–14-es állásnál. Gémesi György szerint a bolgár zsűri kompetens, de felmerül a gyanú, hogy üzleti kapcsolatok állhatnak a háttérben, amelyek befolyásolhatták a bírói döntést. A korábbi MOB-elnökségi tag szerint a magyar szövetség korábban mindent megtett annak érdekében, hogy ilyen hibák ne fordulhassanak elő. Gémesi György büszkeségét fejezte ki fia teljesítményével kapcsolatban, és reményét, hogy a csapatversenyen már az "igazi Szilágyi Áront" láthatjuk.

Gémesi György, aki korábbi kardvívó, a Magyar Vívószövetség egykori alelnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság volt alelnöke is, közösségi oldalán fejtette ki véleményét a magyar kardozók egyéni szerepléséről a párizsi olimpián. Saját bevallása szerint nehezen élte meg a szombati történéseket, és úgy véli, Szilágyi Áron „egyértelműen gyengébb volt ellenfelénél”, amit háromszoros olimpiai bajnokunk is elismert. „Nem tudott irányítani, ebben az ellenfele most jobb volt. Nyilván hidegzuhany, de el kell fogadnunk a tényt. Bízom abban, hogy a csapatban az igazi Szilágyi Áront láthatjuk. Szatmári Andrásnál több tévedés is volt, nem vívott rosszul, de nem tudta kompenzálni a zsűri tévedéseit” – írja posztjában Gémesi György.

Gémesi György szerint unokatestvére, Gémesi Csanád remekül vívott, nem véletlen, hogy az első asszójában legyőzte a világbajnok Eli Dershwitzet, és „joggal reménykedtünk a folytatásban”. A bolgár bíró egyszerűen ellene ítélt, még a videó megtekintése után is. „Ez több mint tévedés. A bolgár egy felkészült zsűri, aki nem tud hibázni ekkorát, csak ha…” – véli Gémesi György, aki szerint egyértelmű, hogy 14–14-es állásnál unokatestvére adta a tust. Gödöllő polgármestere azt is nehezményezte, hogy a Magyar Vívószövetség nem lépett fel elég erélyesen az esetnél, és a magyar sportdiplomácia munkájával elégedetlen volt. "Csanádtól két tust vett el a bolgár, melyek közül egy a legfontosabb, az utolsó volt. Ezzel vette el a bíró az utolsó lehetőséget egy fantasztikus, jól vívó, jól küzdő magyar sportembertől, hogy odaérjen a csúcsra. Én megengedem magamnak (kérem, nézzék el nekem, ha elfogult vagyok), hogy mocsok módon" – zárta gondolatait Gémesi György, aki büszke unokatestvérére.