Párizsi olimpia: A kerékpáros időfutamok eredményei és Valter Attila őszinte vallomása

A párizsi olimpia kerékpáros időfutam versenyszámaiban az ausztrál Grace Brown és a belga Remco Evenepoel szerezte meg az aranyérmet. A magyar Valter Attila a férfiaknál a 22. helyen végzett, de a versenyen elért eredményénél sokkal többet jelent számára az olimpiai részvétel élménye.

A női mezőnyben az ausztrál Grace Brown diadalmaskodott, megelőzve a brit Anna Henderson-t és az amerikai Chloé Dygert-et. A férfiak versenyében a belga Remco Evenepoel nyerte az aranyérmet, aki a Tour de France-on is dobogós helyen végzett nemrégiben.

A versenyeket szombaton rendezték meg Párizsban, ahol az időjárás nem kedvezett a sportolóknak. Szakadó esőben kellett teljesíteniük a 32,4 kilométeres városi pályát, amely mindössze 150 méter szintemelkedést tartalmazott, és a befutó a III. Sándor hídon volt.

A női mezőnyben több bukás is történt a csúszós útvonalon, többek között a belga Lotte Kopecky és az amerikai Chloé Dygert is elesett, de utóbbi ennek ellenére bronzérmet szerzett. A háromszoros világbajnok holland Ellen van Dijk sérülése miatt nem tudott a dobogóért harcolni.

Valter Attila a férfiaknál a 22. helyen ért célba, 38:45.68 perces idővel. A magyar versenyző az utolsó pillanatban tudta meg, hogy indulhat az időfutamban, miután felszabadult egy kvóta. Valter szerint a női versenyzők bukásai miatt óvatosabban tekert, és inkább a mezőnyversenyre koncentrált. Az Indexnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy bár óvatos volt a kanyarokban, és tudta, hogy nem az éremért harcol, mégsem volt egyetlen perc sem, amikor szusszant volna. Magához képest jó tempót ment, és végig jó erőben bírta.

Az olimpiai faluban még nem laknak a magyar sportolók, de Valter Attila már várja, hogy beköltözhessen és a többi magyar sportolóval együtt lehessen. Valter őszintén beszélt arról is, hogy bár élvezte a versenyzést és mosolyogva köszöntötte a magyar szurkolókat, tudatosult benne, hogy nem lesz Tadej Pogacar vagy Jonas Vingegaard. Az eredményeknél fontosabb, hogy élvezze a versenyzést és az olimpiai részvételt.

Eredmények, országúti kerékpár:
női időfutam, olimpiai bajnok:

    1. Grace Brown (Ausztrália) 39:38.24 perc
    1. Anna Henderson (Nagy-Britannia) 1:31 perc hátrány
    1. Chloé Dygert (Egyesült Államok) 1:32 p h.

országúti kerékpár, férfi egyéni időfutam, olimpiai bajnok:

    1. Remco Evenepoel (Belgium) 36:12.16 perc
    1. Filippo Ganna (Olaszország) 36:27.08
    1. Wout van Aert (Belgium) 36:37.79
  • ...22. Valter Attila 38:45.68