Megvan a párizsi olimpia eddigi legnagyobb vesztese

A párizsi kulturális szektor kemény nyárra készül, mivel a 2012-es londoni olimpia tapasztalatai alapján a játékok alatt a város kulturális látogatóinak száma 30 százalékkal csökkent. A párizsi mozik, múzeumok és színházak hasonló csökkenésre számítanak, de számos galéria most tehetetlenséggel néz szembe a biztonsági intézkedések miatt.

A Saint Germain des Près negyedben lévő galériák váratlanul bezárásra kényszerültek az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége miatt bevezetett biztonsági intézkedések következtében. A kereskedők szerint a potenciális vásárlók és látogatók nem jutnak el a galériákba, így a kiállítások sem lesznek megtekinthetők, ami miatt sok galéria korábban zár be nyárra.

Párizs központjában fémkerítéseket húztak fel, ami még a folyóhoz közeli lakosok és vállalkozók számára is meglepő volt. George-Philippe Vallois, a Galerie George-Philippe et Nathalie Vallois alapítója szerint ez katasztrofális a vállalkozások számára, míg Virginie Boissière, a Galerie Forest de la Divonne igazgatója sajnálatosnak tartja, hogy a kerítéseket előzetes figyelmeztetés nélkül építették fel.

A kerítések a nagyközönséget távol tartják az úgynevezett „szürke zónától”, és bár az ott élőknek, dolgozóknak és üzlettulajdonosoknak előre jelezték, hogy kérjenek QR-kódokat a belépéshez, néhány galéria tulajdonosa szerint ez nem történt meg. Laurence Esnol szerint ez a galériák és vállalkozások iránti tisztelet hiányát mutatja.

Gabriel Attal volt francia miniszterelnök szerint bizottságot hoznak létre a bezárások által érintett vállalkozások kártalanítására, de nincs útmutatás a kártérítés összegének meghatározására. A művészeti galériák helyzete különösen nehéz, mivel nincs előre kiszámítható bevételük.

A július egyébként eredményes üzleti hónap lenne a galériák számára, és az olimpia marketingje tovább növelhetné a forgalmat. A műkereskedők a gazdag látogatókat tekintették potenciális vevőknek, de a lezárások miatt éppen őket veszítik el. Más kulturális intézmények, mint a színházak és mozik, rövidített nyitva tartással vagy kevesebb előadással próbálják átvészelni az olimpiát, míg néhány idegenvezető inkább szabadságra megy.

A 2024-es olimpiai játékok alatt Párizs a sportrajongók Mekkájává válik, a versenyek helyszínei az egész városban eloszlanak. A Centre National d'Information Routière (CNIR) honlapján naprakész közlekedési információk érhetők el, és az Auto Bild összegyűjtötte a legfontosabb közlekedési tudnivalókat.

A parkolás szabályait az út szélén elhelyezett színes vonalak jelzik, és a szabálytalan parkolást legalább 15 eurós bírsággal sújtják. A hosszú távú parkolás nehézkes, és a megfizethető parkolóhelyek ritkák, ezért érdemes saját parkolóhellyel rendelkező szállást foglalni.

Az olimpia ideje alatt korlátozás alá eső zónák lesznek a versenyhelyszínek és a maraton- és kerékpárversenyek pályái körül, valamint a megnyitó ünnepség idején a Szajna mentén. Ezekben a zónákban tilos a motorizált közlekedés, és a Crit'Air matrica szükséges Párizsba való belépéshez.

A tömegközlekedés segítségével olcsón és kényelmesen eljuthat az olimpiai helyszínekre. A metró csúcsidőben 2 percenként, egyébként 4-5 percenként közlekedik, és a játékok idejére extra buszokat indítanak a sporthelyszínekre. A Gare du Nord pályaudvarra 15 perc alatt lehet eljutni, de néhány metró- és villamosmegálló zárva lesz a játékok ideje alatt.

A sportesemények között a magyar férfi vízilabda-válogatott csoportjában, a B-ben zajlanak a küzdelmek. A magyar csapat egyik örök riválisa, a szerb csapat, meglehetősen nyögvenyelősen kezdett a japánok ellen. A gólzáporos meccs vége 16-15 lett Szerbiának, amivel a gólkülönbségük annyira nem járt jól. A szerbek motorja Dušan Mandić volt, aki hét gólt szórt a japán kapuba, míg a japánoknál Inaba Juszuke emelkedett ki hat találattal. A magyarok este fél 8-kor a házigazda franciákkal játszanak, várhatóan hatalmas közönségtámogatással.

Egy másik kulturális esemény keretében Tom Cruise-t, aki nem az Olimpia kapcsán érkezett Párizsba, Rachida Dati francia kulturális miniszter Művészetek és Irodalom Érdemrendje lovagi fokozatával tüntette ki. Cruise a Mission: Impossible 2017-es párizsi forgatásával gyönyörűen bemutatta a fővárost, és a filmszínházak szenvedélyes védelmezésével inspirál mindenkit, aki szerelmes a nagyvászonba. Nem ő az egyetlen, aki nem francia állampolgárként kapta meg ezt a tiszteletet, elődei között van Martin Scorsese, Robert Redford, Clint Eastwood és Kevin Costner is.