Másodfokú viharjelzés a Balatonnál és a Velencei-tónál

Vasárnap egy gyorsan mozgó hidegfront érkezése miatt másodfokú viharjelzés van érvényben a Balatonnál, míg a Velencei-tónál elsőfokú a figyelmeztetés. A viharjelző lámpák villogása előre jelzi a veszélyes időjárási körülményeket.

A vasárnap délután érkező hidegfront hatására először nyugaton, délnyugaton, majd késő délután, este északkeleten is zivatarok alakulhatnak ki. Ezeket viharos, 60/75 kilométer/órás széllökések, intenzív csapadékhullás és jégeső kísérheti. A Balaton nyugati, középső és keleti medencéjében másodfokú, míg a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben.

A viharjelző lámpák villogásával a Katasztrófavédelem jelzi a veszélyes időjárási körülményeket. A rendszer április 1-től október 31-ig üzemel a nagy tavainkon, és a következőképpen értelmezhetők a fényjelek: - Ha a szélerősség nem éri el a 40 km/órát, a lámpák nem villannak, ez az alaphelyzet. - Elsőfokú viharjelzésnél a lámpák percenként 45-ször villannak, ekkor a parttól számított 500 méteren belül szabad csak tartózkodni a vízben. - Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak, ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A Vízimentők.hu felhívja a figyelmet arra, hogy már az elsőfokú viharjelzés is veszélyes lehet, hiszen a szél könnyen elsodorhatja a felfújható strandeszközöket és a vízibicikliket. A vízimentők arra is figyelmeztetnek, hogy az elsőfokú viharjelzést sem szabad félvállról venni, mivel a kisebb erősségű szél is könnyen elsodorhatja a felfújható eszközöket, SUP-okat, és tragédiához vezethet, ha valakit besodor a szél. Estére várhatóan ritkulnak az erős széllökések, és a hőmérséklet csökken.

A vízimentők azt tanácsolják, hogy mindenki feltöltött, vízálló tokba helyezett telefonnal szálljon vízre. Ha bajba kerülünk a Balatonon, a leggyorsabban a BalatonHelp alkalmazáson keresztül értesíthetjük a vízimentőket. A segélyhívó megnyomásával a Mentésirányítási Központ azonnal megkapja a GPS koordinátákat, és rögtön elindul a mentőhajó a bajbajutott helyszínére.

A jövő héten derült, napos idő várható, csütörtöktől azonban ismét zivatarok érkezhetnek. A részletes időjárás-előrejelzésért és további információkért látogasson el a HungaroMet Zrt. honlapjára.