A párizsi olimpia megnyitójának vitatott jelenete

A párizsi olimpia szervezői bocsánatot kértek a megnyitó egyik jelenete miatt, amely sokakat megdöbbentett és kritikát váltott ki a katolikus egyházi körökben. A vitatott produkcióban drag queenek, egy transznemű modell és egy meztelen énekes is szerepelt, amit sokan Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményének paródiájaként értelmeztek. Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője kijelentette, hogy a szervezőknek nem volt szándékuk tiszteletlennek lenni, és a megnyitó a közösségi toleranciát próbálta ünnepelni.

A francia katolikus egyház és a püspök olimpiai delegáltja is helytelenítette a jelenetet, amely szerintük a kereszténységen gúnyolódott, és sportolóknál alvászavarokat okozott. Charles Scicluna érsek, a Vatikán egyik képviselője is kifejezte csalódottságát az esemény kapcsán. A kormánypropaganda és szélsőjobboldali politikusok is hevesen bírálták a produkciót, a keresztény értékek gyalázásaként értelmezve azt.

Thomas Jolly, a megnyitó művészeti igazgatója azonban cáfolta, hogy a jelenetet Az utolsó vacsora ihlette volna, és elmondta, hogy a cél egy olyan ünnepség megtervezése volt, amely megbékít és megerősíti a köztársaság értékeit. Jolly szerint a jelenet Dionüszosz, a görög mitológia mámor és bor istenének érkezését ábrázolta, és az Olümposz isteneihez, azaz az olimpizmushoz kapcsolódó pogány ünnepet idézett meg. A koreográfus hozzátette: „Egy nagy pogány partit akartunk rendezni”.

A megnyitó kulturális része a Szajna folyó mentén és hidakon kialakított színpadokon zajlott, ahol mintegy 2000 táncos és színész tizenkét művészi tablót jelenített meg. A műsor a sokszínűséget és a másságot helyezte előtérbe, és a nemzetközi sajtó értékelése szerint nagy sikert aratott. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint Thomas Jolly jelentős hozzájárulást tett az olimpiai építményhez. Anne Descamps szerint a Harris közvéleménykutatótól megrendelt felmérés alapján a franciák túlnyomó többsége pozitívan fogadta a megnyitó ünnepséget. Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője szerint pedig a párizsi nyitóünnepség volt a legnézettebb megnyitó a 2012-es londoni olimpia óta, míg a német ARD szerint az elmúlt 20 év legnézettebb megnyitója volt ez a pénteki.

Orbán Viktor miniszterelnök a Tusványoson elmondott beszédében higgadtságot javasolt az ügy kapcsán, és arra kérte a közönséget, hogy ne sértsék meg a franciákat, még akkor sem, ha maguk sértve érezték magukat a látottak miatt. Kiemelte, hogy Franciaország továbbra is szövetségesünk marad, és Macron elnök közelebb áll a nemzeti gondolathoz, mint azt sokan gondolnák.