Donald „Golyóálló” Trump és Kamala „Puccsista” Harris

Míg Donald Trump győzelme az ellenne megkísérelt merénylet után sokak szerint borítékolható, a demokratáknak még több jogi, politikai teendőjük van, hogy Joe Biden visszalépését követően Kamala Harris jelenlegi alelnök egyáltalán hivatalos jelölt legyen.

Joe Biden egészségügyi állapotával kapcsolatos kritikák az elnökség elmúlt négy évét végig kísérték, és az első elnökjelölti vitán leszerepelt, valamint a NATO csúcson Zelenszkij elnököt tévesen Putyinként mutatta be. Ezek után a Demokrata Párt kihátrált Biden elnökjelöltsége mögül, miután nem sikerült meggyőznie sem a párt vezetőit, sem a választópolgárokat mentális jólétéről.

Biden július 21-én bejelentette visszalépését az elnökválasztási versenyből és támogatását fejezte ki Kamala Harris alelnök indulása iránt. Az elnök koronavírusos lett és Wilmington-i otthonába vonult vissza lábadozni, majd a Fehér Házba tért vissza és televíziós bejelentkezésben magyarázta visszalépésének okait, nemzeti egységre és az új generáció színre lépésének időszerűségére hivatkozva.

Biden lemondása után Kamala Harris hamar belekezdett a kampányba, amelyet a demokrata politikai elit és pénzügyi hátország is támogatott. Az alelnök kampányára 24 óra alatt 81 millió dolláros adomány érkezett, és olyan prominens demokraták is támogatásukról biztosították, mint a Clinton házaspár. Az elmúlt egy hétben Harris kampánya további 200 millió dollárt gyűjtött össze, és 170 ezer új önkéntest szerződtettek, ami jelentős lendületet adott a kampánynak.

Harris jelöltsége a demokrata párt augusztus 19-én kezdődő jelölőgyűlésén válhat hivatalossá, de Jaime Harrison, a Demokrata Nemzeti Bizottság elnöke szerint a hivatalos szavazás augusztus 1-jén lesz. A jelölőgyűlés előtt a delegáltak online szavazást tarthatnak, ahol Harris mögé állhatnak, de a jelöltállító gyűlés lezárulta után tudhatunk biztosat.

Az előzetes közvélemény-kutatások szerint Harris körülbelül ott folytathatja, ahol Biden abbahagyta. Az Axios szerint Biden hátránya Trumppal szemben 1,9 százalékpont volt július elején, Harris lemaradása pedig 1,5 százalékpont. A CBS/YouGov szerint Harris 3 ponttal, Biden pedig 5 ponttal volt lemaradva Trumptól. A Reuters/Ipsos szerint Harris 44 százalékos támogatottsággal előzi meg Trump 42 százalékát, 3 százalékos hibahatár mellett. A New York Times/Siena College és a Wall Street Journal felmérései szerint Trumpnak két százalékpontos előnye van vele szemben, míg a Reuters/Ipsos július 23-án közzétett felmérése két százalékpontos előnyt mutatott Harris számára.

Az ABC News/Ipsos július 26-27-én végzett közvélemény-kutatása szerint Harris támogatottsága 43 százalékra emelkedett az egy héttel ezelőtti 35 százalékról, míg Trump népszerűségi mutatója 36 százalékra csökkent.

Az amerikai választási rendszer sajátossága, hogy az egyes államok elektorait kell megnyerni, és a tényleges kampányolás a billegő államokra koncentrál. A 2024-es elnökválasztási ciklusban 6-7 ilyen államról beszélünk, ahol Trump a közvéleménykutatások alapján jobban teljesített, mint Biden. Donald Trump kampánya pedig július elején közölte, hogy a második negyedévben 331 millió dollárt gyűjtöttek össze, és június végén 284,9 millió dollár készpénze volt.