Izrael és Hezbollah közötti feszültség: fenyegető háború és nemzetközi aggodalmak

A Hezbollah által elkövetettnek vélt szombati támadás, melyben 12 gyermek és egy felnőtt vesztette életét a Golan-fennsíkon, súlyos nemzetközi visszhangot váltott ki, és nyílt háború kockázatát vetíti előre Izrael és a libanoni szervezet között.

A Golan-fennsíkon történt tragikus események után fokozódik a feszültség Izrael és a Hezbollah között. A szombati támadásban, melyet Izrael és az Egyesült Államok is a Hezbollah művének tart, egy focipályán 12 gyermek és egy felnőtt halt meg, köztük Izrael volt magyarországi nagykövet-helyettesének, Fares Saebnek öt családtagja is. A Hezbollah tagadja a támadásban való részvételét, és Izraelt vádolja a merénylet elkövetésével. A helyzet annyira kiéleződött, hogy Izrael több légicsapást is végrehajtott a Hezbollah libanoni állásai ellen.

Az izraeli biztonsági kabinet vasárnap felhatalmazta Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányát, hogy döntsön a válaszlépés módjáról és időzítéséről. A támadásért Izrael már az ülés előtt megtorlást ígért: izraeli gépek vasárnap napközben dél-libanoni célpontokat támadtak, és várható volt, hogy a biztonsági kabinet ülése után erőteljesebb válaszlépés következhet.

A nemzetközi közösség aggodalmát fejezte ki a helyzet eszkalálódása miatt. Az Egyesült Államok a libanoni kormányon keresztül üzent a Hezbollahnak, hogy tanúsítson önmérsékletet. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Izraelnek joga van megvédenie állampolgárait, de nem szeretnék, ha tovább eszkalálódna a konfliktus. Az Egyesült Királyság és Franciaország is elítélte a támadást, és az újabb katonai eszkaláció elkerülését sürgetik.

A Hezbollah, amelyet Teherán támogat, a világ egyik legnagyobb nem államhoz köthető haderejének számít, és részt vett a szíriai polgárháborúban is. A szervezet állítása szerint százezer fegyveres szolgál a soraiban, míg független források 40-50 ezres létszámot becsülnek. A Hezbollah rendelkezik föld-föld rakétákkal és légvédelmi rakétákkal is, amelyekkel mélyen be tud lőni Izrael területére.

A tragédia áldozatainak temetésén több ezren vettek részt, és sokan összegyűltek a focipályán is, ahol a támadás nyomai még mindig láthatóak. Az áldozatok rokonai az izraeli politikusokat vádolták, hogy nem tesznek eleget a Golán-fennsík megvédelmezéséért, és a hadsereg határozott visszavágását követelik.

A helyzet további alakulását a nemzetközi közösség figyelemmel kíséri, és törekszik az eszkaláció elkerülésére. A támadás az Izrael által megszállt Golán-fennsík egy drúz többségű városát érte, ahol a rakétacsapásban tizenketten haltak meg, főleg gyerekek és fiatalok, az izraeli hatóságok további 37 sérültről számoltak be. A rakétatámadás hírére Benjámin Netanjahu miniszterelnök megszakította amerikai útját, és hazaindult, a libanoni kormány ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokhoz fordult, hogy próbálják meg visszafogottságra inteni Izraelt és a Hezbollahot. Az események hatására a térségben újra felszínre kerülhet a nyílt háború veszélye, amely mindkét fél számára beláthatatlan következményekkel járhat. Fares Saeb, aki korábban Magyarországon is szolgált, a Hezbollahot el kell törölni, Libanonnak pedig szilárdan ellen kell állnia az “iráni söpredéknek” nyilatkozatával hívta fel a figyelmet a Hezbollah veszélyességére.