Hatalmas leépítés a német autóiparban

A ZF Friedrichshafen, a világ harmadik legnagyobb autóipari beszállítója bejelentette, hogy 2028 végéig akár 11-14 ezer munkahelyet is megszüntethet Németországban. A vállalat jelenleg 54 ezer embert foglalkoztat az országban. Az elektromos autókra való átállás buktatói egyre több márkát rántanak le a mélybe, és a német autóipar az elektromobilitás terjedésétől szenved.

A friedrichshafeni székhelyű ZF autóalkatrészgyártó csoport az elkövetkező években 11-14 ezer munkahelyet szüntet meg mintegy 35 telephelyén Németországban, ami azt jelenti, hogy a termelés, az adminisztráció és még a kutatás-fejlesztés területein is minden ötödik alkalmazottat elküldenek. A vállalat világszerte mintegy 169 ezer embert foglalkoztat több mint 160 gyártóhelyen 31 országban.

A leépítések célja egy hatékonyabb termelési hálózat létrehozása. Holger Klein vezérigazgató szerint vállalati felelősségük, hogy a ZF-et a jövőre nézve pozícionálják, és úgy fejlesszék tovább németországi telephelyeiket, hogy azok fenntarthatóan versenyképesek és szilárdan pozícionáltak legyenek. A cég 2023-ban 46,6 milliárd eurós összértékesítést ért el, és februárban költségcsökkentési programot jelentett be azzal a céllal, hogy 2025-ig 6 milliárd euróval csökkentse a kiadásokat.

Ellenállás és a német autóipar jövője

A Stuttgarter Zeitung szerint a ZF csoportot a drasztikus leépítésre a korábbi felvásárlások miatt felhalmozott magas adósságállomány készteti, valamint az átállás az elektromobilitásra. A ZF hangsúlyozta, hogy a leépítéseket "szociálisan felelős módon" kívánják végrehajtani, nyugdíjazási és végkielégítési csomagok felajánlásával is. Az üzemi tanács azonban ellenállást ígér, és a dolgozók képviselői tiltakozó demonstrációkat hirdettek a ZF három telephelyén.

A német piac visszaesése

A német autókereskedések adatai szerint a céges kereslet mélyponton van, és a magánvásárlók száma is folyamatosan zuhan. A Német Gépjárműkereskedők Központi Szövetségének felmérése szerint az autókereskedőknél az év eleje óta 47 százalékkal kevesebb elektromos autót rendeltek a lakossági vásárlók, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Magyarországi érdekeltségek

A ZF cégcsoportnak van több magyarországi érdekeltsége is. A ZF Hungária Kft. manuális, automatizált és automata sebességváltók, illetve ezek alkatrészeinek gyártásával és értékesítésével foglalkozik Egerben. Tavaly decemberben Szijjártó Péter külgazdasági miniszter bejelentette, hogy a német autóipari beszállító 24 milliárd forintos beruházással több mint 300 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten és Debrecenben. A mostani bejelentésben nincsenek olyan részletek, amelyek a magyar terveket és az aktuális leépítéseket összefüggésbe hoznák, és arról, hogy Magyarországon is terveznének elbocsátásokat, egyelőre nincs hír.