Japán hegymászók tragédiája a K2-csúcson

Lezuhant két japán hegymászó a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, a Pakisztán területén található K2 meghódítása közben, és valószínűleg nem élték túl a balesetet.

A két tapasztalt hegymászó, Hiraide Kazuja és Nakadzsima Kenro, 7500 méteres magasságban zuhantak le a hegyen. A Pakisztáni Alpesi Klub (ACP) szerint a baleset a nyugati csipkézett hegyormon történt, ahol a hegymászók egy gyorsaságot előnyben részesítő stílusban, kevés rögzített kötél használatával próbáltak feljutni a csúcsra.

Egy helikopteres mentőcsapat arról számolt be, hogy a két férfi "nem mozdult" a zuhanás után. A mentési kísérletek a K2 térségében rendkívül kockázatosak, és a magasság, valamint a meredek lejtők miatt a helikopter nem tudott leszállni a baleset helyszínén.

Gilgit-Baltisztán pakisztáni régió Sigar körzetének helyettes vezetője, Vali Ullah Falahi az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a mentőhelikopter észlelte a két férfit, de mivel nem mozogtak, a helikopter visszafordult. Egyelőre még nem nyilvánították őket halottnak.

A K2, amely 8611 méteres magasságával a világ második legmagasabb hegye, "gyilkos hegyként" és a "vad hegyként" is ismert. Megmászását még az Everestnél is nehezebbnek tartják. Az idei nyári hegymászószezonban már három másik japán hegymászó vesztette életét a szintén Pakisztánban található, 7027 méter magas Spantik-hegyen.