Orbán Viktor Tusványosi Beszéde és a Lengyel Reakciók

Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson tartott beszédében az „önpusztítás” útjára figyelmeztette az Európai Uniót, és Ázsia-orientált világrendről beszélt, miközben Donald Trump mögé állt. A lengyel külügyminiszter-helyettes élesen bírálta a beszédet, és Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált a lengyel kormány kritikáira.

Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Tusnádfürdőn tartott beszédében több témát is érintett, többek között Magyarország és Románia kapcsolatát, a magyar békemissziót, és azt, hogy Brüsszelben visszatért a három T, amely szerint Magyarország a tiltott kategóriába tartozik. A The Guardian az Associated Press (AP) beszámolója alapján azt írta, hogy a magyar miniszterelnök az EU-t az Egyesült Államok demokratabarát külpolitikájának feltétel nélküli követésével vádolta.

Az AP szerint Orbán Viktor az Északi Áramlat gázvezeték elleni 2022-es robbantást az Egyesült Államokkal hozta összefüggésbe, terrorcselekménynek nevezve az eseményt, bár bizonyítékkal nem szolgált. A beszámolóban megjegyezték, hogy a miniszterelnök a tusványosi rendezvényt gyakran használja ideológiai irányvonalának jelezgetésére és az uniós normák kigúnyolására.

A The Guardian szerint Orbán Viktor a bevándorlással és az LMBTQ+ jogokkal szembeni ellenállásával vált a konzervatív populisták ikonjává, és az EU a jogállamiság és a demokrácia normáinak megsértésével vádolta.

A lengyel külügyminiszter-helyettes, Wladyszlaw Teofil Bartoszewski élesen bírálta a beszédet, azt állítva, hogy az Lengyelország, az USA, az Európai Unió és a NATO elleni támadás volt. Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi médiában reagált, a lengyel kormányt képmutatónak nevezve, amiért az orosz kőolaj importálása miatt kritizálják Magyarországot, miközben ők is ugyanezt teszik.

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok tervének része volt, hogy Lengyelországot Európa amerikai központjává tegyék, de ez a terv hamvában holt, hasonlóan az ukrán EU és NATO csatlakozáshoz. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a lengyelek a V4-ekhez térnek vissza tervük bukása után.

A tusványosi rendezvényen több politikai esemény is zajlott, többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila vitája a magyar külpolitikáról, Schiffer András és Molnár Attila Károly eszmetörténész vitája, valamint a hagyományos pártpolitikai vita ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc is megszólalt, aki Orbán Viktor Facebook-oldalán kommentben nevezte a miniszterelnököt "egy történelmi, politikai bűnöző markában lévőnek", és kritizálta az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját.

Orbán Viktor a Facebookon is közzétette a Tusványoson elmondott beszédének egy részét, amelyben a háborút a valóság felfedésének eszközeként írta le, és a Mátrix filmhez hasonlította a jelenlegi helyzetet. A miniszterelnök szerint az európai politika összeomlott, mivel feladta a saját érdekeinek védelmét, és az USA demokrata-párti külpolitikáját követi.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök nem kívánta kommentálni Orbán Viktor beszédét, és elhárította az ezzel kapcsolatos kérdéseket, kiemelve a két ország szoros gazdasági kapcsolatait és a közös projektek, mint például a két fővárost összekötő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányának fontosságát. Ciolacu szerint nem számítanak a költségek, csak az, hogy a beruházás mennyire növeli a román és a magyar gazdaságot. A román kormányfő megerősítette, hogy Románia az év végéig csatlakozik a schengeni övezethez.

Helyszíni stábunk a magyar miniszterelnök beszédén kívül a 33. Tusványosról beszámolt:

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.
  • Csütörtökön Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával és a magyar stratégiával indítottunk.
  • Megtartották a hagyományos pártpolitikai vitát is ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével.
  • Van olyan téma, amelyben egy ellenzéki képviselő és egy miniszterhelyettes egyetértett.
  • Baloldali politikusokat kérdeztünk a magyarországi baloldal helyzetéről.
  • Pénteken újra a színpadon volt Schiffer András, ezúttal Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével vitázott.
  • Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Erasmus- és a Horizon-ügyek hátteréről beszélt.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével a színpadon ülve többek között Magyar Péterről és az Európai Néppártról is beszélt.