Digitális Állampolgárság Program indulása

Szeptembertől a Digitális Állampolgárság Program keretében mobiltelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, és egyre több ügyet intézhetünk ezen a platformon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba bejelentette, hogy az ősztől elérhető lesz a Digitális Állampolgárság Program, amelynek köszönhetően nem lesz szükség a személyi igazolvány magunknál tartására, ha a rendőrségen kell igazolnunk magunkat. A mobilalkalmazásban egy helyen lesznek elérhetőek a személyes adatok, amelyeket hitelesítve le lehet tölteni és továbbítani, így egyszerűsödik az ügyintézés.

Az alkalmazás digitális aláírásra is használható lesz, és az így létrehozott dokumentumok közhiteles magánokiratnak minősülnek, amelyeket az Európai Unió minden tagországában elfogadnak. Dömötör Csaba hozzátette, hogy az alkalmazással egy gombnyomással igényelhető lesz az erkölcsi bizonyítvány, ami az első magyar digitális okmányfajta lesz. Emellett lehetőség nyílik mobiltelefonról időpontot foglalni a kormányablakokba a legnépszerűbb ügytípusokban.

Az államtitkár kiemelte, hogy az előregisztrációhoz egy alkalommal személyesen kell megjelenni valamelyik kormányablaknál, magunkkal kell vinni egy arcképes igazolványt és egy olyan mobiltelefont, amelyre már telepítettük a Digitális Állampolgárság alkalmazást. Dömötör Csaba arra biztat mindenkit, hogy regisztráljanak, ha szeretnének a jövőben egyre több ügyet sorban állás nélkül mobilról intézni. "Pár perc az egész (...). Ha a jövőben szeretnének egyre több ügyet sorban állás nélkül mobilról intézni, regisztráljanak Önök is!" – biztatott erre mindenkit az államtitkár.