Orosz-ukrán élő

Az orosz-ukrán háború során az oroszok új módszert alkalmaznak a tüzérségi fegyvereik álcázására, amelyeket a drónok elől próbálnak elrejteni. Egy friss videóban egy Kamaz teherautónak álcázott Tornado-G rakéta-sorozatvetőt lepleztek le.

Az oroszok által alkalmazott trükköt eredetileg a Telegramon tették közzé, majd onnan került az X-re (korábban Twitter), ahol egy videó formájában vált elérhetővé. A felvételen egy teherautó látható, amely első pillantásra egy átlagos Kamaznak tűnik, de egy katona gyors mozdulatával lehúzza róla a ponyvát, így felfedve a valódi tartalmat: egy Tornado-G rakéta-sorozatvetőt.

A Tornado-G rendszer általában az Ural gyár 375D vagy 4320-as teherautóira szerelik, BM-21 Grad néven ismert, de a Kamaz kaszni használata sem számít újdonságnak, hiszen Ecuador már öt éve használja ezt a típust saját Tornadóihoz. A videóban látható álcázási módszer különösen hatékonynak tűnhet, tekintettel arra, hogy az ukrán drónok gyakran alacsonyabb felbontású kamerákkal vannak felszerelve, és magasból keresik a célpontokat.

Ez nem az első alkalom, hogy az oroszok hasonló álcázási technikákat alkalmaznak. Korábban már érkeztek fotók egy olyan orosz üzemanyagszállítóról, amelyet úgy festettek meg, mintha csak egy egyszerű rönkszállító lenne. Az ilyen típusú álcázások célja, hogy megnehezítsék az ellenséges felderítést és csökkentsék a fontos haditechnikai eszközök veszteségét.

A konfliktusban azonban az ukrán fél is jelentős csapásokat mér. Hatalmas robbanások rengették meg pénteken a Krím félszigetet, miután állítólagos ukrán ATACMS ballisztikus rakéták csapásai orosz légi bázisokat értek, jelentős katonai károkat okozva. A Novofjedorivka közelében lévő Szaki katonai légi támaszpontot például legalább két súlyos rakétatámadás érte, amelyek több mint 100 méteres tüzeket és számos másodlagos robbanást okoztak. A Krimszkíj Veter szerint egy repülőgép-lőszerraktár megsemmisülése miatt orosz levegő-levegő rakéták is beindultak, és az Astra megerősítette két orosz szolgálati személy sérülését.

Egy másik robbanáspárt jelentettek a Novofjedorivkától mintegy öt kilométerre fekvő Selkovicsne falu közelében, amely egy orosz radarállomást rongált meg, és az UNIAN hírügynökség egy orosz S-300-as légvédelmi rakétaüteg hatástalanításáról számolt be. Meg nem erősített jelentések szerint ukrán támadó dróntámadások is történtek Jevpatoria és Szimferopol közelében. Az incidensek hivatalos megerősítése még várat magára, sem az orosz védelmi minisztérium, sem az ukrán hadsereg vezérkara nem adott ki nyilatkozatot.

A pénteki incidens az Egyesült Államok által április óta szállított ATACMS rakétákkal végrehajtott korábbi ukrán csapások sorát folytatja. A legutóbbi megerősített csapás július 21-én történt, amikor egy orosz S-300-as rendszert vettek célba Novosztyepove közelében, és a krími információs platform szerint a rakéta kazettás lövedékei kulcsfontosságú radarkomponenseket semmisítettek meg.

A háború árnyékában más jellegű bűncselekmények is történnek. Az ukrán hatóságok őrizetbe vettek egy férfit azzal a gyanúval, hogy ő lőtte fejbe lvivi otthonánál az ukrán parlament korábbi elnökét, az oroszellenes nézeteiről ismert Irina Fariont. A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselője volt, és a helyszínen életét vesztette. A gyanúsított, Vjacseszlav Zincsenko, tagadja érintettségét és mindenkit biztosított arról, hogy elítéli Vlagyimir Putyint és az ő rendszerét.