Földrengés rázta meg Nápolyt és a Földközi-tenger szigeteit

Négyes erősségű földrengés érte Nápoly városát és a Földközi-tenger part menti szigeteit pénteken, amelyet a Der Spiegel és az olasz geofizikai és vulkanológiai kutatóintézet is megerősített.

A földmozgás epicentrumát a Campi Flegrei szupervulkán területén lokalizálták, amely egy kiszélesedett kráterekből álló vulkáni terület a Campania régióban. Az olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szerint a rengés mintegy négy kilométeres mélységben következett be. A legnagyobb földmozgást 13 óra 46 perckor észlelték.

A földrengést nem csak a szárazföldön, hanem többek között a Procida szigetén is érezték, ahol jelenleg sok turista tartózkodik. Az emberek ijedtükben az utcákra rohantak, attól tartva, hogy károk keletkeznek az épületekben. Az olasz polgári védelem és a hatóságok első közlései szerint azonban senki sem sérült meg, és jelentősebb károkról sem érkezett jelentés.

A négyes erősségű földrengések ritkák ebben a régióban, és a helyiek számára is szokatlanok, bár a városban és környékén nem szokatlanok a földrengések. Július közepén is volt földrengés Nápolyban, akkor az 3,6-os erősségű volt, és más városokban is érezhetőek voltak az utórengések. A Campi Flegrei környékén az utóbbi hónapokban gyakoriak a kisebb földrengések, májusban például 4,4 erősségű földmozgást mértek, ami az utóbbi 40 év legerősebb rengése volt a környéken.

(Borítókép: A Campi Flegrei szupervulkán területe. Fotó: Mauro Ujetto / Getty Images)