Új világrend és diplomáciai feszültség

Orbán Viktor miniszterelnök szerint egy új világrend közeledik, amelyet a háború fog követni, és ebben az új világban Ázsia, Oroszországgal együttműködve, fogja átvenni a vezető szerepet a Nyugattal szemben. Ezt a nézetét a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban fejtette ki.

Július 27-én, szombaton Orbán Viktor a hagyományos tusványosi beszédét mondta el, amely minden évben fontos közéleti eseménynek számít. A miniszterelnök a beszédében kifejtette, hogy a háború után egy olyan világrendszerváltásnak lehetünk tanúi, amelyre 500 éve nem volt példa. Orbán úgy véli, hogy ez a változás lehetőséget jelenthet Magyarország számára, és ennek érdekében egy "magyar nagy stratégiát" kellene kialakítani.

A miniszterelnök a Facebook-on is megosztotta gondolatait, ahol a Mátrix című filmre utalva elmélkedett a háború és a valóság viszonyáról. Orbán szerint a háború felfedi azt a valóságot, amiben élünk, és ez a valóság a háborús rakéták villanó fényénél válik láthatóvá. A kormányfő szerint a háború a "piros bogyó", amely lehetővé teszi, hogy szembenézzünk a valósággal, és kritikusan szemléljük az európai politikát, amely szerinte összeomlott és feltétel nélkül követi az USA demokrata-párti külpolitikáját.

A beszéd azonban diplomáciai feszültséget is okozott Lengyelország és Magyarország között. Orbán Viktor a lengyel geopolitikai törekvéseket negatív kontextusban említette, és kritizálta az ország Egyesült Államokhoz való viszonyát, valamint azt, hogy szerinte Lengyelország gyengíteni igyekszik Oroszországot.

Wladyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a magyar miniszterelnök beszéde támadás volt nemcsak Lengyelország, hanem az USA, az Európai Unió és a NATO ellen is. Bartoszewski kijelentette, hogy Lengyelország nem üzletel Oroszországgal, és megkérdőjelezte, hogy Magyarország miért marad a NATO tagja, ha Orbán Viktor szerint ennyire rosszul bánnak az országgal. A lengyel politikus emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor nem engedi, hogy az EU kifizesse Lengyelországnak az Ukrajnának szállított katonai felszerelésekért kompenzációként járó két milliárd zlotyt.

Szijjártó Péter külügyminiszter válaszában azt állította, hogy a lengyeleknek "fáj az igazság", és hosszú ideig tűrték a lengyel kormány provokációit és képmutatását. Szijjártó szerint a lengyelek is üzletelnek az oroszokkal, és ezt a tényt nem kellene tagadniuk. Azonban a Gazeta Wyborcza emlékeztet, hogy az Orlen olajkonszern 2023 februárjában megszüntette a kőolajimportot Oroszországból, és a földgázvásárlás is megszűnt 2022 áprilisában, amikor a Gazprom szakította meg a szállítást.

Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök, kommentben reagált Orbán Viktor Facebook-bejegyzésére. Gyurcsány szerint a háború csak azt mutatta meg, hogy Oroszország bűnözőként viselkedik, és hogy a magyar kormányfő egy "történelmi, politikai bűnöző markában van". A volt miniszterelnök szerint Magyarország biztonságban van, mert NATO- és EU-tag, de Orbán Viktor ezt kockára teszi zavaros és hamis stratégiai fejtegetéseivel.

A magyar miniszterelnök beszédére és Facebook-bejegyzésére reagálva a cikk végén felkérte az olvasókat, hogy szavazzanak arról, egyetértenek-e Orbán Viktorral abban, hogy a háborút egy világrendszerváltás követi majd.