Pupp Réka ötödik helyen végzett, Steven Van der Velde kifütyülése az olimpián

A párizsi olimpián a holland Steven Van der Velde strandröplabdázót kifütyülték, miközben Pupp Réka dzsúdós az ötödik helyen végzett a bronzmeccs után.

Vasárnap Steven Van der Velde, a holland strandröplabdázó, aki 2016-ban négy év börtönre ítélték egy 12 éves lány megerőszakolásáért, első meccsét játszotta a párizsi olimpián. A közönség jelentős része kifütyülte őt a hivatalos bemutatás során, míg egy másik rész tapssal fogadta. Van der Velde és párostársa, Matthew Immers 2-1-es vereséget szenvedett az olaszok ellen, de a tornán még maradtak, szerdán egy chilei párossal folytatják a küzdelmet.

Van der Velde ügye nagy figyelmet kapott, amikor kiderült, hogy részt vesz az olimpián, ami felháborodást váltott ki több szervezetnél is. Az olimpián korlátozások vonatkoztak rá: nem lakhatott az olimpiai faluban, nem beszélhetett a médiával, és biztonságát külön emberekkel védték.

A dzsúdóban Pupp Réka a női 52 kilós súlycsoportban a bronzéremért vívhatott, de végül ötödik helyen végzett, miután a francia Amandine Buchard megkontrázta a hajrában, és így Pupp elvesztette a meccset. A mérkőzés során Pupp aktív volt, de a rendes játékidő után aranypontért folytatott küzdelemben a francia judoka diadalmaskodott. Mindkét versenyző könnyek közt konstatálta az eredményt, a keserű Puppot edzője kísérte ki.

Pupp útja az ötödik helyig

Pupp Réka sikerrel vette első meccsét a nők 52 kilós mezőnyében, ahol a mongol Sosorbaram Lkhagvasurent győzte le, majd a világ- és Európa-bajnok, valamint az előző olimpián bronzérmes Odette Giuffridával találkozott, akitől végül kikapott, így nem jutott az elődöntőbe. A vigaszágon az izraeli Gefen Primót mindössze 46 másodperc alatt legyőzve, egy szép ipponnal gyorsan jutott a bronzmeccsre. Pupp Réka a női 52 kilós súlycsoportban a francia Amandine Buchard ellen vívott bronzmeccsen végül nem tudott érmet szerezni, de ötödik helyezésével így is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a párizsi olimpián. A négy perc alatt egyik versenyző sem tudott szabályos akciót végrehajtani, majd a hosszabbításban Pupp egy intés után kénytelen volt előre menni, mivel egy harmadik intés leléptetést jelentett volna. A francia judoka azonban megkontrázta Pupp akcióját, így egy vazaarival nyerte meg a meccset. Pupp a tatamin zokogott az újabb ötödik hely miatt, míg a francia vetélytársa próbálta vigasztalni.

Pupp Réka a meccs után elmondta, hogy minden energiáját belefektette a küzdelembe, és bízott abban, hogy meg tudja fogni Buchard-t, annak ellenére, hogy a közönség nem vele volt. Nehéz volt számára a vereség, de úgy érezte, hogy semmit sem kellett volna másképp csinálnia. A szoros meccs után vigasztalást jelentett számára, hogy a francia judokának sem lehetett könnyű. Pupp hozzátette, hogy jó barátok Bucharddal, és a tisztelet oda-vissza megvan közöttük.