A tinédzserek és a sztárok uralták a párizsi olimpia első napjait

A japán tinédzserek és az amerikai kosárlabdacsapat sztárjai ragyogtak a párizsi olimpia első napjain. A gördeszkásoknál Josizava Coco diadalmaskodott, míg a kosárlabdában az amerikaiak magabiztos győzelmet arattak.

A japán Josizava Coco, mindössze 14 évesen, nyerte meg a női gördeszkások utcai versenyét a párizsi olimpián. A fiatal sportoló a selejtezőben 258,92 ponttal került az élen, majd a fináléban a második trükkbemutatási lehetőségénél érte el a legmagasabb, 86,80 pontot. Ebben a szakaszban még csak a második helyen állt, honfitársa, Akama Liz mögött, aki szintén 2009-es születésű, de már 15 éves. Akama az első két próbálkozásával remekelt, de Josizava az utolsó két kísérletével megelőzte őt, így olimpiai bajnok lett.

A dobogó harmadik fokára a 16 éves, Tokióban ezüstérmes brazil Rayssa Leal állhatott fel. Az utcai gördeszkázásban a versenyzők tereptárgyakat, mint korlátokat és lépcsőket használhatnak a trükkök bemutatására.

A kosárlabdapályán az amerikai férfi csapat, amelyet az 1992-es Dream Teamhez hasonlítanak, imponáló játékkal nyitott. A LeBron James, Steph Curry, Kevin Durant, Anthony Edwards, Joel Embiid, Jayson Tatum, Jrue Holiday és Derrick White alkotta gárda könnyedén, 110-84-re győzte le a Nikola Jokić vezette szerb csapatot. LeBron James 21 pontot, 9 asszisztot és 7 lepattanót jegyzett, míg Durant 23 ponttal zárta a meccset, ebből 21 pontot már a félidőben szerzett, mezőnyből tökéletes 8/8-as mutatóval. A következő ellenfél Dél-Szudán lesz, akik már korábban meglepetést okoztak az amerikai szupersztároknak.

A Team USA-t Steve Kerr, a Golden State Warriors négyszeres NBA-bajnok edzője dirigálta, míg Szerbiát a legendás Szvetiszlav Pesics vezette. A nézőtéren pedig ott volt Spike Lee, a legendás filmrendező, a New York Knicks vezérszurkolója. A mérkőzés elején a szerbek 10-2-vel kezdtek, de az amerikaiak cseréi, köztük Durant, hamar fordítottak. A félidőben már 59-49-re vezetett az USA, a harmadik negyedben pedig tovább növelték előnyüket, Durant ekkor már nem is játszott. A negyedik negyedre nem maradt eldöntésre váró kérdés, a szerbeknél egyedül Nikola Jokić tartotta a lépést az amerikaiakkal, 20 pontnál járt. A hajrá előtt a szerbek feljöttek 86-73-ra, de Jrue Holiday hármasa megakasztotta a felzárkózást, és a vége 110-84 lett az amerikaiak javára.