Kós Hubert elődöntős 100 méter háton, országos csúccsal, de nem jutott döntőbe

Kós Hubert, a 200 méter hát tavalyi világbajnoka, országos csúccsal, a mezőny legjobb eredményével jutott be a 100 méteres hátúszás elődöntőjébe, de sajnos nem sikerült bekerülnie a döntőbe.

Kós Hubert erősen kezdett a rövidebb hátúszó számban, 100 méteren, hiszen 52,78 másodperces eredményével 12 századdal volt jobb a többiekénél. A korábbi országos rekordját jelentő 14. nevezési idővel (53.08) rendelkezett, míg a pécsi Jászó Ádámot előzetesen a 17. helyen rangsorolták eddigi legjobbjával (53.35).

Kós az ötödik előfutamban indult, ahol magyar rekorddal nyerte futamát. Jászó Ádám azonos futamban a hatodik helyen végzett, összetettben a 19. lett, és nem sokkal, 4 századmásodperccel maradt le az elődöntőbe jutásról.

Az elődöntőben Kós a 4-es pályáról rajtolt, és a 4. helyen végzett a futamában 52,98-as idővel, amivel tizedik lett, így nem sikerült a döntőbe jutás.

Jó volt nagyon, örülök, hogy sikerült 53 alá bemennem. Picit az bánt, hogy a kettes pályán úszva nem láttam annyira a többieket, hogy megtudjam, lassíthatok-e, ezért muszáj volt nyomnom. Ez az első idő most semmit nem jelent, meg kell tenni a következő lépést, és be kell jutni a döntőbe – nyilatkozta a vegyes zónában a 21 éves Kós az előfutam után.

A vasárnapi úszóprogramban Ábrahám Minna és Pádár Nikolett is érdekelt volt 200 méter gyorson. Ábrahám Minna a 13. helyen továbbjutott az elődöntőbe, míg Pádár Nikolettet fő számában, 200 méter gyorson kizárták. Ábrahám az előfutamában ötödik, összetettben 13. lett, így bejutott az elődöntőbe. Az ő elődöntője este 10 körül várható, eredményét közöljük ebben a cikkben.

„Nagyon boldog vagyok, délelőtt soha életemben nem úsztam még ilyen jól. Ez volt a célom, hogy legyen még egy délutáni úszásom, ahol saját magammal szeretnénk versenyezni. Össze akarok rakni egy még jobb versenytervet, és egyéni csúcsot szeretnék úszni” – mondta az MTI-nek Ábrahám.

Holló Balázs és Zombori Gábor 400 méter vegyesen nem jutottak döntőbe. Holló az első számú tartalék lett a nyolcfős döntőre, amiről 68 századmásodperccel maradt le. Mindkét magyar versenyző júniusban, a belgrádi Európa-bajnokságon úszta meg az ötkarikás szintet.

„Az úszás nem volt jó, de boldog vagyok, hogy itt tudtam lenni, hiszen elég rögös út vezetett idáig. Amikor megláttam, mennyi ember van itt, elképesztő élmény volt. Az, hogy nem sikerült jól, benne volt, hiszen Belgrádban voltam igazán csúcsformában, ezt pedig egy hónapon belül kétszer megcsinálni szinte egyenlő a lehetetlennel” – nyilatkozta az MTI-nek Zombori.

Most elfogyott a szerencsém. A csúcsformát egyszerűen kénytelenek voltunk Belgrádra kihegyezni, ezért bevallom őszintén, számoltam is ezzel kicsit. Nem vagyok meglepődve, de nagyon örülök neki, hogy sikerült ide kijutnom. Ez az előfutam ráadásul szinte felért egy döntővel, fantasztikus hangulat volt, és az első kettő kivételével gyakorlatilag mindenkinek nyomnia kellett – mondta Holló.