Kamu volt-e Trump fülsérülése? Kétségek a merénylet körül

Két hete történt Donald Trump elleni merényletkísérlet óta számos találgatás látott napvilágot a volt elnök jobb fülének állapotát illetően. Pete Souza, Barack Obama exelnök hivatali fotósa egy AP-fotóval csatlakozott a kételkedők táborához.

Az FBI igazgatója, Christopher Wray szerint nem állapítható meg kétséget kizáróan, hogy mi okozta Trump sérülését, ami repeszdarab is lehetett. A kongresszusi bizottság egyes tagjai ezt a feltételezést elutasították. A július 16-i merényletkísérlet óta nem tisztázta semmilyen orvosi jelentés a sérülés mibenlétét.

Pete Souza egy július 27-én készült fotót posztolt ki, amelyen Trump sérülés nélküli feje látható. A képet Alex Brandon készítette az AP részére. Souza a Twitteren közzétett posztjában idézőjelek közé tette a "talált" szót, amikor az AR-15 gépkarabélyból kilőtt lövedékről írt, ezzel is kétségbe vonva a sérülés valódiságát. A Twitter, melynek tulajdonosa Elon Musk, felfüggesztette Souza fiókját a poszt megjelenése után.

A merényletkísérletet követően felmerült az a vélekedés is, hogy az egész esemény megrendezett lehetett.

A Secret Service mellett a pennsylvaniai SWAT-csapatot is kirendelték a július 13-i eseményre, ahol Trumpot meglőtték. A SWAT tisztjei szerint nem volt megfelelő kommunikáció a két egység között, és a közös eligazítás, amelyet terveztek, nem valósult meg. Jason Woods, a SWAT vezető mesterlövésze szerint a merénylet után már túl késő volt az információcsere.

A Secret Service szóvivője, Anthony Guglielmi nem reagált közvetlenül a kommunikációs hiányosságokra, de elmondta, hogy az ügynökség elkötelezett amellett, hogy megértse a merénylet körülményeit. A merénylet után a Secret Service igazgatója, Kimberly Cheatle lemondott, és elismerte, hogy kudarcot vallottak a védekezésben.

A The Guardian szerint a SWAT tisztjei azt állítják, hogy egyáltalán nem léptek kapcsolatba a titkosszolgálat ügynökeivel, mielőtt a fegyveres tüzet nyitott volna. A különböző bűnüldöző szervek közötti kommunikáció nyilvánvaló hibái jelenleg három külön vizsgálat tárgyát képezik. Az FBI megerősítette, hogy Trumpot golyó találta el, és Christopher Wray, az FBI igazgatója elmondta, hogy a merénylő, akinek a jelek szerint nem volt semmiféle ideológiai indítéka a Trump elleni merényletre, az interneten rákeresett arra, hogy Lee Harvey Oswald milyen távolságra volt John F. Kennedytől, amikor 1963 novemberében agyonlőtte az elnököt.

Trump megvédte a titkosszolgálatot, és elutasította azokat a republikánus körökben beszédtémává vált kritikákat is, amelyek szerint a titkosszolgálatnál a munkaerő-felvételt és az általuk nyújtott védelem minőségét negatívan befolyásolták a sokszínűségi programok. Egy minnesotai gyűlésen megvédte a titkosszolgálat „bátor” női ügynökét, aki „védte” őt a merényletkísérletkor.

A merényletkísérlet óta először nyilatkoztak nyilvánosan a helyszínen tartózkodó SWAT-csapat tagjai és feletteseik. Elmondták, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy meghiúsítsák a támadást, de most együtt kell élniük ezzel a kudarccal. A merényletkísérletet követően egy sor bűnüldözési és kongresszusi vizsgálatot jelentettek be, melyek középpontjában a kommunikáció és koordináció áll. A Secret Service szóvivője jelezte, hogy elkötelezettek a merénylet körülményeinek teljes körű megértésében, és ez magában foglalja a teljes körű együttműködést a kongresszusi és FBI-vizsgálatokkal.

Woods szerint több koordinációra lett volna szükségük a Secret Service-szel, és az első kommunikáció köztük és az ügynökök között csak a lövöldözés után történt meg. A SWAT-csapat már délelőtt elfoglalta helyét a Pittsburgh mellett található Butler Farm Show területén, ahol a merénylet történt. A 20 éves elkövető, Thomas Matthew Crooks nevű fegyveres gyanút keltett ugyan bennük, de még így is sikerült kikerülnie őket, és kevesebb mint 200 méterre Trumptól tüzet nyitott. Patrick Young, Beaver megyei főnyomozó szerint az együttműködés kulcsfontosságú ilyen helyzetekben, és úgy véli, csapatuk mindent megtett, ami emberileg lehetséges volt.