A pesti alsó rakpart fejlesztési tervei

A pesti alsó rakpart fejlesztésének engedélyezési tervei elkészültek, amelyek a Parlament és a Lánchíd közötti rész autóforgalmának csillapítását, valamint a Jane Haining rakpart és az Erzsébet híd alatti terület gyalogosítását irányozzák elő.

A tervek szerint az Id. Antall József rakpart északi részén már korábban megvalósult fejlesztések után, most a Parlament és a Lánchíd közötti szakasz következik, ahol kettős fasort terveznek, és az autóforgalmat 30 km/h sebességre csillapítják, de nem száműzik az autókat. A burkolat kialakítása a Lánchíd utcához lesz hasonló, így a terület hétvégén és rendezvények alatt közösségi térként is funkcionálhat, a dolgos hétköznapokon pedig szolgálja az autós közlekedést.

A Jane Haining rakpart tervezett autómentessége még nem biztos, mivel a forgalmi mérések alapján születik majd végleges döntés egy későbbi tesztidőszakot követően. A tesztidőszak során a hétvégi és a nyári, több héten át tartó megnyitás is segítséget nyújt a szakembereknek arról, hogy milyen használati módokra van igény. A tervek szerint csak a kiszolgáló forgalom gépjárművei hajthatnak majd be, és a rakpartszakasz fásításához jelentős talajmunkákra lesz szükség. A területet térkő borítaná, fasorok és évelőágyások kerülnek a rakpart ezen részére, azonban ez egyelőre még teljesen kopár.

Az Erzsébet híd alatti terület teljesen gyalogos tér lesz, ahol fákat ültetnek és kettős lépcsősort alakítanak ki. Az autóforgalom a Petőfi téri felhajtón keresztül érheti el a felső rakpartot, kapcsolódva a Belgrád rakparthoz, amikor a Jane Haining rakpartot autóforgalom is használja. A területen visszaépítik a szocializmus idején elbontott lépcsősort is, ezzel segítve a Duna-parti pihenést.

A Belgrád rakpart tervezése csak most kezdődött el, így a részletes tervek később válnak majd ismertté.

A Fővárosi Önkormányzat 2022 októberében kötött megállapodást 16 civil szervezettel a rakpart hosszú távú fejlesztésének érdekében, amelynek keretében egy civil témacsoport is létrejött a tervezési folyamat nyomon követésére és a tervek véleményezésére. Karácsony Gergely főpolgármester büszkén osztotta meg a terveket Facebook-oldalán, bejegyzésében azt írta: "Büszke vagyok a kollégáimra, a tervezőkre, a velünk együtt dolgozó majdnem 20 különböző civil szervezetre, hogy végre itt tarthatunk. Jó érzés végigtekinteni az eddig elvégzett munkán, amit mind azért csináltunk, hogy Budapest egyik kiemelkedő jelentőségű közterülete zöld, élhető és a világörökségi környezethez méltó módon újulhasson meg".