Döglesztő hőség és zivatarok várnak ránk szerdán

Szerdán a sok napsütés mellett gomoly- és fátyolfelhők is megjelennek az égen, és helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Mérsékelt délkeleti, keleti szél várható, de a zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak.

A HungaroMet előrejelzése szerint szerdán tovább fokozódik a felmelegedés, az ország déli felén nagy területen 29 fok felett, míg másutt 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Délelőtt a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Délutántól, kora estétől helyenként egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés és helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A délkeleti, keleti irányú szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul. Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére a legmagasabb, harmadfokú, piros figyelmeztetést adták ki a hőség miatt, míg a többi megyében – Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén kivételével – narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint a meleg egyre jobban terheli a szervezetet, így szerdán migrén, fejfájás, keringési problémák, szívpanaszok, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság is előfordulhat. Alvásproblémák miatt kialvatlanság, gyulladásos jellegű panaszok felerősödése, valamint a szelesebb tájakon élőknél fejfájásos panaszok, ingerlékenység és nyugtalanság jelentkezhet. Zápor, zivatar környezetében az asztmások panaszai átmenetileg felerősödhetnek.

Késő estére 24 és 31 fok közé csökken a hőmérséklet. Főként az ország északnyugati kétharmadán lehetnek felhősebb körzetek, másutt derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Főként az éjszaka első felében lehetnek további lokális záporok, zivatarok. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul.