Rekordszámú újságírót öltek meg Pakisztánban idén

2024 első hat hónapjában hét újságírót öltek meg Pakisztánban, ami már önmagában is rekordnak számít az év egészét tekintve, és még csak a fele telt el az esztendőnek – jelentette a Guardian.

Halil Dzsibran, a Hajber–Pahtunvhai sajtóklub elnöke volt az utolsó áldozat, akit júniusban öltek meg, amikor is két támadó rángatta ki autójából, majd lőtte le. Adil Dzsavad, egy újságíró-gyilkosságokat vizsgáló szervezet munkatársa szerint a hét halálesetből legalább négy esetben az újságírók hivatásával állt kapcsolatban a gyilkosság.

A polgári újságírás egyre nagyobb jelentőségre tesz szert az országban, részben a közösségi média növekvő szerepe, valamint az országon belüli romló biztonsági helyzet és a jogállamiság gyengülése miatt. A Freedom Network adatai szerint 2012 és 2022 között 53 újságírót öltek meg hasonló indítékkal, de csak két elkövetőt sikerült elítélni.

Idén májusban Naszrullah Gadani vesztette életét, aki ismert volt a földbirtokosok számonkéréséről. Halála előtt három nappal Kamran Davart ölték meg Hajber-Pahtunvhaiban. Gadani testvére, Jakoob Gadani szerint a gyilkosság mögött Halid Lund áll, egy szindhi parlamenti képviselő, aki azonban tagadja a vádakat.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) által vezetett World Press Freedom Indexen Pakisztán egyre rosszabb helyezést ér el, 2024-ben két helyet esett vissza, jelenleg a 152. a 180 ország közül. Az index szerint Pakisztán az egyik legveszélyesebb ország újságíróknak, ahol évente több gyilkosság történik, amelyek korrupcióval vagy emberkereskedelemmel kapcsolatosak, és az elkövetők gyakran megússzák büntetlenül.

A Pakisztánban uralkodó veszélyes körülmények nem csak az újságírókat érintik súlyosan. A Kasmír-régióban történt egy tragikus baleset, amikor egy jeep letért a hegyi útról és szakadékba zuhant, melynek következtében tizennégyen meghaltak, ketten pedig megsérültek. Nadeem Dzsandzsua kormányadminisztrátor elmondása szerint a baleset a Neelam völgyben történt, és a mentőcsapatok a halottakat és a sérülteket is kórházba szállították. Az India és Pakisztán között elterülő, vitatott hovatartózású területen gyakoriak a balesetek és a katasztrófák, a rossz útminőség következtében múlt hónapban tizenhatan haltak meg egy kisbusz balesetében, az Indiai fennhatóságú részeken pedig egy hajóbalesetben többen életüket vesztették még áprilisban.