Orbán Viktor nem szólalhat fel az Európai Parlament alakuló ülésén

Az Európai Parlament elnöksége nem talált helyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára, hogy beszédet mondjon az Európai Parlament első plenáris ülésén. A hagyományoknak megfelelően az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam kormányfője általában felszólal az EP-ben, hogy bemutassa az elnökség tervezett programját, azonban ez most nem valósulhat meg.

Orbán Viktor jelezte az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán rendelkezésre állna a plenáris ülés előtt, hogy ismertesse a magyar elnökség programját. A parlament menetrendjében azonban ekkor nem találtak számára helyet, mivel az új parlamentnek az elnök és tizennégy alelnök megválasztásával kell megalakulnia, ami a keddi és szerdai napot teljesen lefoglalja.

A csütörtöki nap Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazásra van fenntartva, míg a pénteki nap a magyar miniszterelnök számára nem alkalmas.

A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők csütörtöki értekezletén fogják véglegesíteni. Bár elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban találnak megoldást, egy forrás szerint nem valószínű, hogy a magyar elnökség szóhoz jut szeptember előtt.