Orbán a török elnökkel is a „békemisszióról” tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t a megbeszélésről.

A tárgyaláson, amely az orosz-ukrán háború ügyében zajlott, Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte Törökországtól. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a konfliktusban Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő, és mint a Fekete-tengeri térség meghatározó regionális hatalma, fontos partner a békemisszióban.

Orbán Viktor a július 9-11. között rendezett NATO-csúcstalálkozón vesz részt, ahol az alkalmat kihasználva a hivatalos programok mellett több NATO-tagállam vezetőjével is tárgyalni fog. A miniszterelnök gépe – a többi állam- és kormányfőéhez hasonlóan – az Andrews légibázison landolt kedden.

A magyar kormányfő előzőleg Kijevben, Moszkvában és Pekingben járt, látogatásaiért kemény kritikákat kapott a szövetségeseitől. Orbán Viktor Facebook-posztjában is kiemelte Erdogan elnök jelentőségét a békemisszióban, és Törökország közvetítő szerepét méltatta az orosz-ukrán konfliktusban. A miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban ismét hangsúlyozta, hogy a háború megállítására békekezdeményezésekre lesz szükség, és ebben különösen számít Törökország támogatására.

A NATO-csúcson Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látják el Ukrajnát, és az ország a következő egy év során több száz további elfogórakétát kap, amelyek segítenek megvédeni az ukrán városokat és csapatokat az orosz rakétákkal szemben. Biden szerint Ukrajna szabad ország, és az is marad, hozzátéve, hogy Oroszország nem fog győzni. A bejelentés egy nappal azután történt, hogy Oroszország hétfőn rakétatámadást indított Ukrajna több városa és a főváros, Kijev ellen, ahol a legnagyobb gyermekkórházat is találat érte, és több mint húszan meghaltak. Az amerikai elnök „Oroszország brutalitásának szörnyű emlékeztetőjének” nevezte a hétfői támadást.

A háború kezdeti szakaszában Törökországban is zajlottak fegyverszüneti tárgyalások az orosz és az ukrán fél között, 2022 márciusában Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is találkoztak, de az egyeztetések nem vezettek eredményre. 2022 nyarán azonban Törökország és az ENSZ közvetítésével sikerült megállapodást kötni a két félnek a fekete-tengeri gabonaszállításokról. Ezt az egyezményt 2023 nyarán Moszkva felrúgta.

A NATO-csúcson Nacsa Lőrinc, a magyar parlamenti delegáció vezetője azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy eljött az ideje annak, hogy a szervezet nagyobb szerepet vállaljon az Ukrajnára vonatkozó békemisszióban és a jelentőségteljes tárgyalások megkezdésében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozóra érkezve úgy nyilatkozott, hogy Magyarország a NATO-csúcson is az ukrajnai tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése mellett fog érvelni.

(Nyitókép: AFP / Anadolu / Celal Gunes)