Orbán Erdoğan támogatását keresi a magyar "béke misszióhoz"

A NATO washingtoni csúcstalálkozóján vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök július 9-11. között, ahol a hivatalos programon túl több NATO-tagállam vezetőivel is tárgyalásokat folytat. Orbán első találkozója a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan volt, amelyről Bertalan Havasi, a miniszterelnök sajtófőnöke rövid közleményt adott ki.

Orbán és Erdoğan a közlemény szerint megvitatták az Oroszország és Ukrajna közötti háborút. Orbán a magyar béke misszió támogatását kérte, tekintettel arra, hogy Törökország eddig az egyetlen sikeres közvetítő volt a konfliktusban.

A jelenlegi NATO-csúcstalálkozó legfontosabb kérdése továbbra is az ukrajnai háború, ahova Orbán saját "béke missziójával" érkezett, miután látogatásokat tett Kijevben, Moszkvában és Pekingben, és szövetségesei részéről sok kritikát kapott a moszkvai útja miatt.

Ezzel párhuzamosan a magyar kormányközeli sajtóban egyre több az orosz propagandát idéző cikk jelenik meg. Az Origo például olyan állításokat közölt, amelyek szerint Ukrajna tiltott vegyi fegyvereket használ, de ezeket az információkat egy orosz hírszerzési tiszt állításaira alapozták, konkrét bizonyítékok nélkül. A Magyar Nemzet egy gyermekkórház elleni támadás kapcsán felvetette annak lehetőségét, hogy amerikai Patriot rakéta okozhatta a károkat, miközben a Bellingcat tényellenőrző oldal részletes elemzése szerint egy orosz Kh-101 találta el a kórházat. A Pesti Srácokban megjelent elemzésben pedig egy biztonsági szakértő azt sugallta, hogy valószínűbb egy Patriot rakéta becsapódása, de hozzátette, hogy a rakéta eredete nem segíti a túlélőket. Ezek az állítások a magyar kormányközeli sajtóban megjelenő orosz propagandát tükrözik.

: Telex English newsletter. : Telex English newsletter.