Megunták a várakozást, nyílt levélben fordultak a kormánybiztoshoz az ukrajnai menekültekért

A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben fejezte ki aggodalmát egy június 28-án megjelent rendelet kapcsán, amely szerintük családokat szakíthat szét és növelheti az ukrajnai menekültek kiszolgáltatottságát.

A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben fordult Pál Norbert kormánybiztoshoz, aki az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyek ügyeiben jár el, mivel állításuk szerint 10 hónapja nem kaptak választ a megkereséseikre. A levélben kifejtették, hogy a június 28-án kihirdetett kormányrendelet jelentős változásokat vezet be az Ukrajnából érkező menekültek magyarországi jogai és lehetőségei tekintetében.

A bizottság szerint az új rendelet veszélyezteti a családok egységét, a gyerekek oktatását és integrációját, valamint fokozza a menekültek kiszolgáltatottságát. A jogvédő szervezet 11 pontban szedte össze kérdéseit, amelyekkel az ukrajnai menekültek és segítőik aggodalmait szeretnék közvetíteni.

A kérdések között szerepel, hogy a kormány hogyan kívánja biztosítani, hogy a változásokkal érintett gyerekek ne kerüljenek ki a megszokott óvodai és iskolai környezetükből. Emellett érdeklődnek arról is, hogy miért csak az egyik szülő jogosult a támogatott lakhatásra, és hogy igaz-e, hogy 2024. augusztus 21-től a lakhatásra jogosultak kizárólag a Máltai Szeretetszolgálat által nyújtott szálláshelyeket vehetik igénybe.

A Magyar Helsinki Bizottság hangsúlyozza, hogy a menekültek számára fontos a tájékoztatás az őket érintő kérdésekről, és egy demokratikus jogállamban az ilyen jelentős változásokat az érintettek bevonásával, véleményük és félelmeik figyelembevételével kellene elfogadni és életbe léptetni.