Giorgia Meloni: A Patrióták Európáért nem Putyin-barát csoport

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke kijelentette, hogy a Patrióták Európáért nem tekinthető Putyin-barát csoportnak, és ezt az elképzelést csak külső elemzők sugallják.

Giorgia Meloni szerint téves az a megfigyelők által terjesztett állítás, hogy az újonnan megalakult Patrióták Európáért pártcsoport közel állna Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Az olasz kormányfő ezt a NATO washingtoni csúcstalálkozójára utazva, újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, ahol Orbán Viktor, a Patrióták Európáért egyik alapítója is részt vett.

Meloni az Európai Parlamentben (EP) hétfőn létrejött új pártcsalád kapcsán tette meg első nyilatkozatát. Az olasz miniszterelnök szerint az a vélemény, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) francia párt elveszítette a választásokat, egy "túl egyszerű" olvasat. Hozzátette, hogy Olaszországban, ellentétben más európai tagállamokkal, jelenleg stabil a kormányzás, ami korábban éppen fordítva volt.

Az Index beszámolója szerint a Patrióták Európáért megelőzte az ECR-t, amely így a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában. Az ECR-ből többek között a spanyol Vox, valamint Giorgia Meloni kormányszövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga is átlépett az új európai formációba.