Száz élő kígyót próbált Kínába csempészni egy férfi

Száz élő kígyót akart Kínába csempészni a nadrágjában egy férfi Hongkongból Sencsen városába – számolt be róla a Guardian. Az elkövetőt a kínai vámosok állították meg, a különböző színű és fajtájú állatokat lezárt zacskókban rejtette el.

A hatóságok összesen 104 hüllőt foglaltak le, amelyek között vörös királysiklók és vörös gabonasiklók is voltak, ezek olyan fajok, amelyek nem őshonosak az adott területen. A CNA közzétett egy videót is az esetről, amin két vámtisztviselő nézegeti a kígyókkal pakolt műanyag zacskókat.

A vámellenőrök akkor fogták el az utast, amikor Hongkongból próbált átszökni Sencsenbe. A férfi nadrágzsebeiben hat darab, ragasztószalaggal lezárt vászonzsákot fedeztek fel, azokban pedig több mint 100, különböző méretű, fajtájú és színű kígyót találtak. Voltak köztük nem őshonos fajok is.

Kína állatcsempészet szempontjából a világ egyik legnagyobb központjának számít, azonban a hatóságok az utóbbi időben fokozott erőfeszítéseket tesznek az illegális tevékenységek megakadályozására. Az országban érvényben lévő biztonsági és járványügyi törvények értelmében tilos engedély nélkül idegen fajokat behozni. A járványvédelem miatt engedély nélkül szigorúan tilos behozni az országba nem őshonos fajokat. A kínai vámhatóság közleménye szerint a törvénynek megfelelően felelősségre vonják a férfit, bár nem részletezték, hogy milyen büntetésre számíthat.