Carla Bruni-Sarkozy korrupciós ügyben való vizsgálata

A volt francia first lady, Carla Bruni-Sarkozy ellen vizsgálatot indítottak, csalással, tanúk befolyásolásával és bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítják. A gyanú szerint nyomást gyakorolt egy koronatanúra, aki korábban azt állította, hogy Moammer Kadhafi líbiai diktátor 5 millió eurót utalt át Nicolas Sarkozy választási kampányára 2007-ben.

Carla Bruni-Sarkozyt azzal is vádolják, hogy "bűnszövetkezetben csalást hajtott végre annak érdekében, hogy eltitkoljon fontos információkat a hatóságok elől". A vizsgálat során a volt first lady nem érintkezhet a korrupciós ügy egyetlen szereplőjével sem, kivéve férjét, Nicolas Sarkozyt, aki a korrupciós ügy fő vádlottja.

Szaif al Iszlam Kadhafi, a líbiai diktátor fia, vádolta meg Nicolas Sarkozyt azzal, hogy 5 millió eurót kapott tőlük a választási kampányára. A francia államfő tagadja a vádakat, de 2023 októberében vizsgálat indult ellene, mivel állítólag tanúkat próbált megfélemlíteni.

Carla Bruni-Sarkozyt már kétszer kihallgatták ebben az ügyben, először 2023 júniusában mint tanút, majd májusban mint gyanúsítottat. Ziad Takieddine, a francia-libanoni kettős állampolgár, korábban azt állította, hogy ő volt a közvetítő Kadhafi és Sarkozy között, és 5 millió eurót szállított át. Azonban 2020-ban Takieddine visszavonta vallomását, ami felveti a kérdést, hogy mi állhat a háttérben.

Nicolas Sarkozy pere a Kadhafitól kapott állítólagos pénzek ügyében a következő évben kezdődik. Korábban már elítélték más korrupciós ügyben, de fellebbezett. Amennyiben elítélik, ő lehet az első francia köztársasági elnök, aki börtönben végzi pályafutását. Sarkozy 2012-ben veszítette el az elnökválasztást, és azóta politikai támogatottsága is megcsappant.