Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége változást hoz

Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége a változásra vágyók hangját fogja képviselni az Európai Unióban, és életben fogja tartani a változás reményét a következő intézményi ciklusra is - jelentette ki Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben.

Bóka János a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli képviseletének rendezvényén beszélt arról, hogy az európai parlamenti választások eredményei egyértelműen megmutatták a változás iránti igényt és vágyat, amit az európai polgárok is kifejeztek. Kiemelte, hogy a változást támogató politikai erők megerősödtek, míg azok, akik a status quo fenntartását szorgalmazták, veszteségeket szenvedtek.

A miniszter szerint az Európai Unió az elmúlt öt év során többet tehetett volna annak érdekében, hogy önálló globális szereplővé váljon, stratégiai érdekeit érvényesítse, és saját biztonságáért felelősséget vállaljon, akár szövetségeseivel és partnereivel együttműködve, akár egyedül.

Bóka János kritikát fogalmazott meg az Európai Unió elmúlt évekbeli működésével kapcsolatban is, különösen a migrációs válság kezelésének hiányosságai, az EU külső határainak védelmének elmaradása, valamint a gazdasági versenyképesség csökkenése és az európai mezőgazdaság számára nyújtott perspektíva hiánya miatt.

A magyar elnökség célja, hogy megerősítse az európai biztonság- és védelempolitikát, és stratégiai vitát nyisson az európai agrár- és kohéziós politika jövőjéről. Bóka János hangsúlyozta, hogy biztosítani kívánják, hogy ezek a sikeres politikai területek a következő költségvetési ciklusban is folytatódhassanak.

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint eljött az ideje a megerősített együttműködésnek a változást akaró politikai erők között, és történelmi lehetőség nyílt új többség létrehozására az Európai Parlamentben.