A görög szigetek vízválsága súlyosbodik

A görög szigetek, mint Naxosz, Kárpáthosz és Thászosz, vízhiánnyal küzdenek, miközben rekordszámú turista érkezésére készülnek a nyári szezonban. A helyzetet súlyosbítja az éghajlatváltozás és a csapadékhiány, ami veszélyezteti Görögország turizmusát, az ország egyik legfontosabb gazdasági ágazatát.

A Naxosz szigetén található legnagyobb víztározó kiszáradt, és már csak a teknősök élvezik az iszapos sekély vizeket. Kárpáthoszon a hatóságok korlátozták az úszómedencék feltöltését, míg Thászoszon sótalanító egységet keresnek a tengervíz ihatóvá tételére.

Görögországban hónapok óta alig esik eső, és a Földközi-tenger térségében is intenzív csapadékhiány van. Dimitrisz Lianosz, Naxosz polgármestere szerint a szigeten a felszíni víztározók kiürültek.

A turizmus, amely Görögország egyik legnagyobb gazdasági motorja, veszélyben van az éghajlatváltozás hatásai, mint a magasabb hőmérsékletek, a rendszertelen esőzések és az erdőtüzek miatt. Az idei év különösen veszélyesnek tűnik, hiszen az eddigi legmelegebb tél után korán kezdődtek az erdőtüzek, és a hőhullámok már emberéleteket is követeltek.

Andrea Toreti, a Kopernikusz Vészhelyzet-kezelő Szolgálat koordinátora szerint, ha az aszály hatásai már láthatóak, akkor már túl késő cselekedni.

A Naxoszi sziget víztározóiban jelenleg csak 220 000 köbméter használható víz van, ami a tavalyi szint egyharmada. A hatóságok három hordozható sótalanító egységet szereztek be, de a gazdák nem jutnak a kezelt vízhez, és a tengervízzel szennyezett kutakra szorulnak. Stelios Vathrakokoilis, egy helyi gazda szerint a sós öntözővíz miatt idén több mint a felére csökken a burgonyatermése.

A Földközi-tenger menti országok, mint Spanyolország és Olaszország is sótalanítással próbálják pótolni vízkészleteiket, de a növekvő kereslet miatt ezek az egységek hiánycikké váltak. Alexandros Yfantis, a Sychem vezérigazgatója szerint a cég nem tudta teljes mértékben kielégíteni a nyári keresletet, és az új egységek csak szeptember után lesznek elérhetőek.