Új kormány kinevezésére szólította fel Emmanuel Macront a baloldal

A franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában élen végzett baloldali szövetség kedd este felszólította Emmanuel Macron államfőt, hogy "azonnal forduljon az Új Népfronthoz, hogy az kormányt alakíthasson".

Az Új Népfront, amely az Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával jött létre, és mintegy 190 képviselővel rendelkezik az újjáalakuló nemzetgyűlésben, közleményében hangsúlyozta, hogy a köztársasági elnöknek a köztársasági gyakorlatnak megfelelően hozzájuk kell fordulnia a kormányalakítás érdekében. Bár a baloldalnak nincs meg a kormányzáshoz szükséges 289 mandátuma, a négy párt egyedül kíván kormányozni. "Holnaptól készen állunk hazánk kormányzásra az Új Népfront programjának végrehajtásával, amelyet a választási kampány során bemutattunk" – áll a közleményben, amelyben az Új Népfront "ünnepélyesen óva inti a köztársasági elnököt az intézményekkel való visszaélésre irányuló minden kísérlettől".

Az MTI szerint a baloldal Emmanuel Macron azon döntésére utalt, amellyel nem fogadta el hétfőn Gabriel Attal miniszterelnök lemondását és megkérte, hogy "egyelőre" maradjon hivatalban "az ország stabilitásának biztosítása érdekében". A baloldal szerint ez értelmezhető úgy, mint "kísérlet a vasárnapi eredmény eltörlésére".

Miközben a baloldalon belül, illetve a centrista elnöki tábor és a hagyományos jobboldal között is folytatódtak kedden az egyeztetések a kormányalakítási lehetőségekről, Emmanuel Macron továbbra sem szólalt meg a vasárnapi választás óta, és szerdán Washingtonba indul a NATO-csúcstalálkozóra. Az egy hónappal ezelőtt még egymással is konfliktusban álló négy baloldali pártnak elsőként egy konszenzusos személyben kell megállapodnia, akit megnevezhetnének miniszterelnök-jelöltjüknek. Ígéretük szerint ez még a héten megtörténik. Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője kedden jelezte, hogy kész vállalni a kormányfői szerepet. A politikus élvezi Francois Hollande volt baloldali államfő (2012-2017) támogatását, akit vasárnap megválasztottak képviselőnek a közép-franciaországi Correze megyében. Az Engedetlen Franciaország részéről a 33 éves Clémence Guetté neve merült fel, aki kevésbé megosztó személyiség, mint a pártot irányító Jean-Luc Mélenchon, de Marine Tondelier, a Zöldek vezetőjének neve is felmerült lehetséges miniszterelnök-jelöltként.  

A mandátumukat kedden átvevő baloldali képviselők többsége kizárta a nemzetgyűlésben, hogy hajlandóak lennének koalícióra lépni a jobbközéppel. A radikális baloldali Manuel Bompard azt is jelezte, hogy a baloldal saját programját kívánja végrehajtani, amelynek részeként visszavonnák a leköszönő kormány által elfogadott népszerűtlen nyugdíjreformot, az új bevándorlási törvényt, megemelnék a minimálbért és befagyasztanák az alapvető élelmiszerek árát.