Zsiday Viktor a magyar gazdaságról: Ez a török light, nem a full retard

Zsiday Viktor befektető és alapkezelő a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről és a költségvetési kilátásokról beszélt, összehasonlítva a korábbi évek tendenciáit és a jövőbeli kihívásokat.

Zsiday Viktor szerint a 2020 és 2024 közötti időszakban a költségvetési hiány hasonló mértékben nőtt, mint Medgyessy és Gyurcsány kormányzása idején, 2002 és 2006 között, azonban hozzátette, hogy Magyarország nem volt ebben egyedül, más országok is hasonlóan felelőtlenül költekeztek. Felvetette az amerikai recesszió lehetőségét, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem következik be nagy külső sokk, akkor Magyarország 2026-ig "elevickélhet", de ha mégis bekövetkezik egy váratlan esemény, az komoly hatással lehet a gazdaságra.

A befektető kiemelte, hogy a magyar gazdaságot mélyebben érintik a globális gazdasági sokkok, mint más országokat, és gazdaságpolitikai hibákat sorolt fel, mint például Medgyessy túlköltekezése, a devizahitelek, valamint Matolcsy György 2010-es gazdaságélénkítési kísérlete. Zsiday 2013-ban a "hét bő esztendőt" jósolta meg, de most úgy látja, hogy a trendek nem ígéretesek, mivel 2009-10 óta évente csak egy százalékkal nő a magyar termelékenység, ami nem elegendő ahhoz, hogy utolérjük Ausztriát.

A befektető szerint az 1995 és 2009 közötti időszak gazdasági növekedése hasonló volt az éves átlagban a 2010-2024-es időszakhoz, és az EU-csatlakozást történelmi sikerként értékelte, amely jelentősen hozzájárult az életszínvonal növekedéséhez és a Fidesz hatalmon maradásához. Zsiday megjegyezte, hogy 2004-ben még a csehek és a szlovénok mögött voltunk, de most már a régióban hátulról vagyunk a harmadik-negyedikek.

A magyar gazdaság helyzetét elemzve Zsiday felvetette, hogy Románia mit csinál jobban, és rámutatott, hogy a régió élbolyából a végére kerültünk, részben a politikai stabilitás miatt, amely nem feltétlenül előnyös, mivel Romániában a politika és az állam kevésbé avatkozik be a gazdaságba. A kormány jövőképével kapcsolatban megjegyezte, hogy az akkugyáras ötlet sikerességéről csak tíz év múlva fog kiderülni, de kétségei vannak azzal kapcsolatban.

Az infláció kezelésével kapcsolatban elmondta, hogy az MNB először hibázott, de 2022 őszén, az árfolyamválság küszöbén bekeményített, és sikeresen szorította le az inflációt. A költségvetés finanszírozásának drágulására is kitért, kiemelve, hogy a kamatterhek hirtelen nagyon megnőttek. Zsiday szerint a magyar gazdaságot a befektetők kockázatosabbnak látják, mint a szomszédos országokat, és a kormány konfliktusos külpolitikája miatt évente több százmilliárd forint hiányzik.

A befektető megemlítette, hogy az Orbán-kormányok költségvetésében megnőtt a versenysport, az egyházak és a gazdaságfejlesztés támogatása, miközben csökkent az oktatás és az egészségügy finanszírozása, és úgy véli, hogy ebből az ország nem profitált. A támogatások hatására a kevésbé hatékony vállalkozók tönkre tehetik az ügyesebb konkurenseket, ami nem vezet hatékony és jó gazdasághoz. Zsiday szerint Magyarország nem lép ki az EU-ból a magas kilépési ár miatt, de az EU-nak van lehetősége kiléptetni az országot.

Végezetül Zsiday Viktor a magyar gazdaság jövőjét "török light" pályának nevezte, amely nem a "full retard" szintjét éri el, hanem inkább egyfajta európai változata a latin-amerikai típusú populista spirálnak, a magasnyomású gazdaságnak, ahol az Eximbank és az MFB hitelállománya fölrobbant. Hozzátette, hogy ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor ez a helyzet még sokáig fenntartható.