Svéd Tamás: Ki kell mondani a kórházbezárás szükségességét

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint elkerülhetetlen a kórházbezárások kérdésének felvetése, mivel az egészségügyi rendszer átalakítása jelenlegi formájában nem fenntartható. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára és Meglécz Katalin alelnök a 24.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozták, hogy az orvostársadalomnak és a lakosságnak is tudomásul kellene vennie, hogy bizonyos egészségügyi intézmények fenntartása gazdaságtalan és veszélyes lehet.

Svéd Tamás kifejtette, hogy ha egy szülészeti osztályon hetente 5–10-nél kevesebb szülést vezetnek le, az nem tartható fenn. Úgy véli, hogy a kisebb, kevésbé felszerelt osztályok helyett a nagyobb és jobban ellátott intézményekben kellene összpontosítani az ellátást, még ha ez utazással is jár a betegek számára.

A főtitkár említést tett a szegedi gyermektraumatológia helyzetéről is, amely szerinte még mindig nem megoldott. A gyerekeket az ápolásukra szolgáló épület és a műtő között kell szállítani, ami nem ideális, de legalább nem kell több száz kilométert utazniuk az ellátásért. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészete, amely hónapok óta akadozó ellátást nyújtott, 3,2 milliárd forintot kap sürgősségi fejlesztésre, amiből kifejezetten 1,35 milliárd forint költségvetési támogatás a gyermeksebészet fejlesztésére megy. Ez az összeg 1 milliárd forinttal kevesebb, mint amit 2016-ban kaptak a felújításra, amikor egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum megépítésére 4,3 milliárd forint jutott volna, de a projekt végül forrás hiányában nem valósult meg.

Svéd Tamás nem kívánta kommentálni az egészségügyi államtitkár, Takács Péter nyilatkozatát, aki szerint a szegedi gyermektraumatológiai problémák hátterében szakmai viták állnak. Júniusban a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészete hét héten át nem működött, mivel a műtő nem felelt meg a szakmai és jogszabályi előírásoknak, ezért a gyermeksebészeti ellátásra szorulókat más városokba kellett szállítani. Az ellátás június 4-én indult újra. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) eredetileg négy napos ellátási szünetről volt szó, ami alatt a klinikát visszaköltöztethetik volna, de a műtő korábbi állapota miatt nem adták meg az engedélyt. A felújítás hiánya miatt a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak, így csak tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül nem történt jelentős fejlesztés.