Oroszország felkerült a nem együttműködő államok feketelistájára

Varga Mihály pénzügyminiszter módosította az adózási szempontból nem együttműködő államok listáját, amely mostantól Oroszországot is tartalmazza.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a korábbiakban már szereplő országok mellett újabbak is felkerültek a feketelistára. Az adózási szempontból nem együttműködő államok között korábban olyan országok szerepeltek, mint Amerikai Szamoa, Anguilla, a Fidzsi-szigetek, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, az Amerikai Virgin-szigetek és Vanuatu. A keddtől hatályos új rendelet szerint azonban a Turks- és Caicos-szigetek és a Bahama-szigetek helyére Oroszország, illetve Antigua és Barbuda került.

A nem együttműködő államok listájának frissítése az uniós jegyzékekkel összhangban történik, és azokat az országokat sorolja ide, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi adózási normáknak. Ilyen normák megszegése például az információcsere hiánya, vagy az adóelkerülés elleni intézkedések be nem tartása. Az ilyen országokat gyakran adóparadicsomoknak is nevezik, mivel lehetővé teszik a vállalatok és magánszemélyek számára, hogy alacsony vagy nulla adóterhelés mellett kerüljék el az adófizetést.

A magyar jogrendnek az uniós előírásoknak való megfelelés érdekében történt a módosítás, amelynek célja, hogy az Európai Unió által évente frissített lista változásait kövesse. Oroszország már tavaly felkerült az EU által készített listára, és a 2023-ban bevezetett szankciók következményeként került fel a magyar listára is.

A kormány különböző gazdasági és pénzügyi szankciókat vezethet be a listán szereplő országokkal szemben, szigorúbb eljárási szabályokat alkalmazhat, különösen a cégek tőkemozgásainál. Az új rendelet célja, hogy erősítse Magyarország elkötelezettségét az adóelkerülés elleni küzdelemben és a nemzetközi adózási normák betartásában.

Az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy az adórendszer igazságosabbá váljon, és megakadályozzák, hogy a vállalatok és magánszemélyek elkerüljék az adófizetést. Az új lista a társadalmi egyeztetést követően azonnal hatályba lép, biztosítva, hogy Magyarország továbbra is részt vegyen a nemzetközi adózási normák betartásában.