NGM: Védőitalt kell biztosítani melegben végzett munka esetén

Melegben végzett munka során a munkaadóknak kötelező megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű védőitalt biztosítaniuk a munkavállalók számára – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felhívta a figyelmet arra, hogy a melegben végzett munka esetén a munkaadóknak gondoskodniuk kell a védőitalokról, amelyek lehetnek csapvíz formájában is, nem szükséges ásványvizet adni, de fontos, hogy alacsony legyen a cukortartalmuk – emelte ki Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár. A munkavállalóknak azt tanácsolják, hogy kerüljék a cukros és a magas koffeintartalmú italokat a melegben végzett munka során.

Zöld-Nagy Viktória kiemelte, hogy ilyen körülmények között módosulnak a pihenőidőre vonatkozó szabályok is, óránként 5-10 perc pihenőidőt kell biztosítani, amit a munkavállalók hűvösebb helyen tölthetnek el. A munkaadóknak kötelező kockázatértékelést végezniük a munkavédelmi szabályok kialakításakor, ami a melegben végzett munkát is érinti, így a munkavédelmi szabályzatban előre lehet gondoskodni az ilyen esetekben alkalmazandó intézkedésekről.

Ellenőrzik a szabályok betartását

A munkavédelmi hatóság szakemberei az elmúlt években hangsúlyosan ellenőrizték a melegben végzett munkára vonatkozó szabályok betartását, és a tapasztalatok szerint a munkaadók egyre inkább odafigyelnek a munkavállalókra. Idén nyáron a melegben végzett munka szabályainak betartását nem külön, hanem az összes munkavédelmi előírás ellenőrzésének részeként vizsgálják. A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Zöld-Nagy Viktória elmondta, hogy ilyen munka esetén nem csak a levegő hőmérsékletét kell figyelembe venni, hanem a munkavégzésnél használt gépek és berendezések hőjének sugárzását, a levegő páratartalmát, valamint a légáramlás biztosítását is.

Az ellenőrzések tapasztalata szerint a munkaadók általában biztosítják a védőitalt, de az iroda megfelelő szellőztetésére még most is fel kell hívni a figyelmet – mondta az NGM helyettes államtitkára az MTI szerint.