Most van az utolsó esély, hogy pénzt takarítson meg a bankszámláján

A kormány döntése, miszerint emeli a tranzakciós illeték százalékos mértékét 50 százalékkal, és a maximális összeget 100 százalékkal, lépéskényszerbe hozta a bankokat, ami a legkedvezőbb számlacsomagok bezárásához vezethet.

A kormány legutóbbi intézkedése nyomán a bankok számlanyitási akcióinak bezárása, illetve a korábbi kedvező konstrukciók átdolgozása várható Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Habár a kormány rendelete megtiltotta a bankoknak az illetékemelés közvetlen áthárítását és befagyasztotta a bankszámla díjakat és költségeket december végéig, ez csak a már meglévő számlacsomagokra vonatkozik.

A bankoknak lehetőségük van arra, hogy megszüntessék a jelenlegi számlacsomagokat és helyettük új, más árazású csomagokat kínáljanak, ahol a megemelkedett költségeket, például a havi díjban, már érvényesíthetik. Azonban fontos megjegyezni, hogy a meglévő csomagokból nem lehet kizárni az ügyfeleket, és amíg valamilyen okból változás nem történik, amely miatt számlacsomagot kell váltani, addig élvezhetik a kedvező díjat és az adott kedvezményeket.

A közelgő napokban érdemes lehet áttekinteni a különböző bankok számlaszolgáltatásait, és kiválasztani a legmegfelelőbb ajánlatot, mielőtt az adott pénzintézet az augusztus 1-től érvényes illetékemelés miatt megszüntetné azokat. A szakértő szerint a jó számlacsomagváltással évi akár több tízezer forint is megspórolható: kedvezőbb havidíjas, sőt – a fent már említett bankkártya vagy utalási feltételek teljesítése mellett – akár ingyenes számlavezetés is elérhető a kínálatban, de sokat spórolhat az ügyfél azzal is, ha olyan számlacsomagot választ, ahol sms helyett internetes push-üzenetben érkezik tájékoztatás a végrehajtott számla-tranzakciókról.

Korábban az ilyen számlaváltási kampány január végére, a banki díjértesítők beérkezésére esett, ám a jogszabályváltozás miatt most ismét megéri áttekinteni a kínálatot. Mert a következő napokban jó eséllyel még extra kedvezményeket is kaphatnak az ügyfelek, hiszen a bankok az új ügyfeleknek adott ajánlatokkal igyekeztek az elmúlt hetekben magukhoz vonzani az új számlanyitókat. A szakértő borítékolja, hogy a megemelt tranzakciós illeték és annak áthárítási tilalma első körben ezen akciók számát csökkentheti drasztikusan – akár már a következő napokban. A szabály ugyanis csak a meglévő számlák esetében rendelkezik a kedvezmények és akciók év végéig történő fenntartásáról, a még meg nem kötött szerződések esetében nem. Így amíg vissza nem vonják, a bankok számlanyitási kedvezményei, pénz jóváírásai is igénybevehetőek, amelyek akár 30–40 ezer forint azonnal elkölthető összeget jelenthetnek.