A fővárosi ingatlanpiac legkeresettebb lakásai

Ne aggódjon, ha éppen a nyári uborkaszezonban kell eladnia a lakását: vannak olyan paraméterek, amelyeket most is nagyon keresnek a vevők a fővárosban.

A leginkább keresett ingatlanok közé tartoznak az 1-3 szobás, legfeljebb 60-65 négyzetméteres, jó állapotú, emeleti, erkélyes lakások, függetlenül attól, hogy panel, tégla vagy újépítésű-e. A XI. és XXII. kerületekben az újépítésű lakások iránti kereslet 20-30 százalékkal nőtt az év elején, a négyzetméterárak pedig 1,5 millió forinttól indulnak, a vevők pedig 60-70 millió forintos értékhatárig keresik ezeket az ingatlanokat.

A panellakások esetében a XI. és XXII. kerületekben az átlagos négyzetméterár 800-900 ezer forint között mozog, de az 1 millió forintot meghaladó árak is előfordulnak, amennyiben a lakás kiváló állapotú és igényes műszaki felszereltséggel rendelkezik.

A XI. kerületben a panelek közül Kelenföld, míg a XXII. kerületben a Kossuth Lajos utca számít a legkeresettebb helyszínnek.

A nagyobb, nappali plusz három hálószobás lakások iránt is jelentős a kereslet az V. és XIII. kerületekben, ahol a panelek négyzetméterára 700 ezer forint körül alakul, míg a használt téglaépítésű lakásokért 800 ezer forintos négyzetméterárat kell fizetni. Az újépítésű ingatlanokért viszont 1,2-1,7 millió forint közötti négyzetméterárat kérnek.

A VI., VII., VIII. és IX. kerületekben a vevők az újépítésűek helyett az újszerű, 10-20 éves társasházi lakásokat részesítik előnyben, mivel ezek négyzetméterára kedvezőbb, mint az újépítésűeké. E kerületekben az újépítésű lakások iránti kereslet minimális.

A XIX., XX. és XXIII. kerületekben a felújított lakások a legkeresettebbek, itt az átlagos négyzetméterár 600 ezer forint. A lakások esetében 670 ezer forintos, míg a házak és házrészek esetében 550 ezer forintos értékesítési négyzetméterár a jellemző.

Zuglóban és a XVI. kerületben a garzonok és a kisebb, másfél szobás lakások iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés. Itt a téglaépítésű lakások négyzetméterára átlagosan 1 millió forint, míg a panellakásoké 800 ezer forinttól indul.