Berlusconi nevével kapcsolatos viták Milánó repülőtere körül

Milánó polgármestere, Beppe Sala szerint őrültség lenne, ha a milánói Malpensa repülőteret Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökről neveznék el. A Guardian szerint a polgári légiközlekedési hatóság már jóváhagyta a kérést, hogy a repülőteret a tavaly elhunyt Berlusconi tiszteletére nevezzék át, aki négy kormányt vezetett a Forza Italia élén.

Sala azzal vádolta a hatóságot, hogy engedtek a jobboldali politikusok nyomásának, és azt állította, hogy a döntést nem egyeztették a milánói repülőtereket üzemeltető céggel. "Őrületség, hogy Olaszországban ilyen döntést hoz egy hatósági elnök" – mondta Sala, aki korábban már megakadályozta, hogy Berlusconiról nevezzék el Milánó második számú, Linate repülőterét.

A Guardian emlékeztet arra is, hogy általában egy személy halála után 10 évnek kell eltelnie, mielőtt egy közterületet elneveznének róla.

A Demokrata Párt ifjúsági tagozata petíciót indított, amely felszólítja Giorgia Meloni kormányát, hogy állítsa le az elnevezési folyamatot. A petíció szerint a repülőteret olyan személyről kellene elnevezni, aki "becsületesség, tisztesség és a közszolgálat értékeit" képviseli. "Silvio Berlusconi nem tükrözi ezeket az értékeket" – állítják, hivatkozva Berlusconi büntetőjogi ítéleteire. A petíciót eddig több mint 35 ezren írták alá.

Egy baloldali parlamenti képviselő, az AVS (Zöldek és Baloldaliak Szövetsége) tagja kifejtette, hogy szégyellné magát, ha a Falcone és Borsellino repülőtérről indulva a Silvio Berlusconi repülőtéren szállna le. Szerinte rengeteg más, méltóbb személyiség is van, akikről elnevezhetnék a repülőteret, például Giuseppe Verdi zeneszerző, Alessandro Manzoni költő, Carla Fracci táncos és Alda Merini költő.

Berlusconi Milánóban született, és 2023-ban, 86 éves korában ott is halt meg. Forza Italia pártja tagja Meloni kormánykoalíciójának. Berlusconi volt a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, összesen három alkalommal, négy cikluson át viselte a kormányfői tisztséget. A médiamágnásból lett jobboldali politikus neve egybeforrt az életét végigkísérő botrányokkal, megosztó személyisége és autoriter hajlamai ellenére is sikeres pályafutása pedig az Európát később beterítő populista hullám előjelének is volt tekinthető.