Júniusi inflációs jelentés: csökkenő árak és dráguló nyaralás

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ami csökkenést jelent a májusi 4,0 százalékhoz képest. A szolgáltatások ára jelentősen nőtt, míg a használt személygépkocsik ára érezhetően csökkent.

A KSH adatai szerint a májusi infláció már megközelítette az MNB 2-4 százalékos toleranciasávjának felső határát, de a júniusi csökkenés várható volt, mivel a járműüzemanyagok árának csökkenése ellensúlyozta az élelmiszerek és a szolgáltatások áremelkedését. A szolgáltatások közül kiemelkedően drágult a lakbér, az autópályadíj, a gépjárműkölcsönzés és a parkolás, valamint a járműjavítás és -karbantartás. Az üdülési szolgáltatások ára is emelkedett, különösen a belföldi nyaralásoké. A gyógyszerek, gyógyáruk és a ruházkodási cikkek ára szintén nőtt, míg a háztartási energia, különösen a vezetékes gáz és az elektromos energia ára csökkent.

A tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan csökkent, ezen belül a használt személygépkocsik ára jelentősen, 8,8 százalékkal esett, míg az új személygépkocsiké 5,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára éves összevetésben emelkedett, de a kormány intézkedései hatására júniusban havi szinten csökkent.

A 2024 májusi adatokhoz képest a fogyasztói árak átlagosan nem változtak, az élelmiszerek ára enyhén mérséklődött, míg a szolgáltatások, különösen az üdülési szolgáltatások, drágultak. A háztartási energia ára tovább csökkent, a vezetékes gázért jelentősen kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára ebben a hónapban is csökkent.

A szolgáltatások árának emelkedése váltotta fel az élelmiszerek drágulását az infláció növekedésében. Az üdülési szolgáltatások ára tavaly júniushoz képest 3,0, idén májushoz képest 4,4 százalékkal nőtt. A belföldi nyaralások ára nagyobb mértékben, 3,8 százalékkal emelkedett.

A járműüzemanyagok ára a kormány lépései következtében havi összevetésben csökkent, de az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett. Ennek hatására Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőit hívta be hivatalába, és Gulyás Gergely is megerősítette, hogy az üzemanyagárak nem lehetnek magasabbak, mint a környező országokban.

Nagy Márton szerint a kormány célzott intézkedései, mint például az online árfigyelő rendszer, segítik az infláció alacsony szinten tartását. A reálbérek emelkedése és a kiskereskedelmi forgalom növekedése is pozitív jel, amihez hozzájárul, hogy a magyarok többet vásárolnak és utaznak, az év első öt hónapjában a hazai szálláshelyeken több vendégéjszakát regisztráltak.