A júniusi inflációs adatok elemzése

Meglepően jó lett a júniusi inflációs adat, azonban ez a pozitív tendencia többnyire Magyarországtól független okokból következett be, és a jövőbeni kilátások nem ígérkeznek túl kedvezőnek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban az infláció 3,7 százalékra mérséklődött az előző havi 4 százalékról, de ha figyelembe vesszük a külföldi és egyszeri hatásokat, a helyzet kevésbé tűnik rózsásnak.

Az ING elemzője, Virovácz Péter szerint a maginfláció, amely a külföldi és egyszeri hatásoktól megtisztított adat, 4,1 százalékos, ami meghaladja a Magyar Nemzeti Bank 2-4 százalékos toleranciasávját. Ráadásul májusról júniusra 0,5 százalékos volt az említett tételek áremelkedése.

A teljes infláció több mint kétharmadát a szolgáltató szektor 9,7 százalékos áremelkedése okozza, ami a régió többi országára is jellemző. Ez a típusú infláció hosszabb távon is velünk maradhat, mivel "ragadósabb" jellegű.

A júniusi infláció csökkenését részben annak köszönhetjük, hogy a nyár eleji szokásos átárazások elmaradtak, ami stagnálást eredményezett májusról júniusra.

Az ING előrejelzése szerint októbertől az infláció meghaladhatja a 4 százalékot, és amennyiben nem következik be jelentős változás, decemberre akár az 5 százalékot is elérheti.

A HVG Személyes Inflációs Kalkulátorával pedig mindenki számára lehetőség nyílik kiszámolni, hogy saját fogyasztási szokásai alapján milyen inflációs ráta érinti.