A sajtótermékek finanszírozásának ellenőrzése: határidő július 31.

Tuzson Bence igazságügyi miniszternek és kollégáinak egy hónapjuk maradt arra, hogy előkészítsék a jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi a kormány számára a sajtótermékek finanszírozásának ellenőrzését a háborúellenes akcióterv keretében. A kormányinfón elhangzott tervek szerint a kormány a Magyar Közlönyben megjelent határozatban foglalkozott az orosz–ukrán háború helyzetével, és a háború elhúzódását veszélyesnek ítélte meg.

A határozat szerint Magyarország a békére törekszik, de felmerült az aggodalom, hogy bizonyos érdekcsoportok be akarják vonni az országot a konfliktusba. Ennek elkerülése érdekében hirdettek meg egy háborúellenes akciótervet, amely részeként védelmi hozzájárulást kell fizetni azokban a szektorokban, ahol a háborús idők extraprofitot eredményeztek. Az így befolyó összegeket a Honvédelmi Alaphoz kell hozzájárulni, amit Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter dolgoz ki.

A kormány döntése értelmében szükséges a háborús propaganda elleni fellépés, valamint egy olyan jogszabály kidolgozása, amely kötelezi a politikai pártokat forrásaik átláthatóvá tételére, és a médiatermékeknek is nyilvánosságra kell hozniuk külföldről érkezett támogatásaikat. Amennyiben megállapításra kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára. A jogszabály-módosítások előkészítésére Tuzson Bencét bízták meg, aki július 31-ig köteles teljesíteni a feladatot.

Az ellenőrzés részleteiről további információkat a cikkünkben találhatnak az érdeklődők.