Izraeli légi csapás ért menekülttáborokat és iskolát Gázában

Legalább 29 ember vesztette életét, amikor az izraeli hadsereg légi csapást mért egy menekülttáborra és egy iskolakomplexumra a Gázai övezet déli részén. A BBC beszámolója szerint a támadások a Hán Júnisztól délre és keletre fekvő területeken történtek, ahol az izraeli offenzíva elől menekülő palesztinok számára alakítottak ki ideiglenes szállást. A Nuszeirat menekülttáborban lévő iskolát ért támadásban a Hamász szerint huszonkilencen haltak meg, köztük tizenheten családtagok: tízen gyermekek és tizenévesek, valamint egy másfél éves kislány és három nő.

A tragédia áldozatai között gyerekek is vannak, és a sérülteket a közeli Hán Júniszban található Nasszer kórházba szállították. Egy ottani forrás szerint a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

Az elmúlt négy nap során több alkalommal is az izraeli hadsereg iskolák közelében lévő menekülttáborokat támadott meg. Az izraeli védelmi erők, az IDF, egy hete figyelmeztette a Hán Júnisz környékén élőket, hogy hagyják el otthonaikat, ami több tízezer ember kényszerű meneküléséhez vezetett. Az IDF közleménye szerint a Nuszeirat térségében lévő iskolakomplexumot támadták meg, mert állításuk szerint az épület terroristák búvóhelyeként szolgált, és precíziós fegyvereket alkalmaztak annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a civilek kitettségét. Az IDF közleménye szerint vizsgálatot indítottak az események kapcsán.

A Palesztin Vörös Félhold szerint a támadások során palesztinok tucatjai haltak meg és sérültek meg, és ők 25 halálos áldozatról számoltak be. A Hamász gázai tájékoztatási minisztériumának közleménye szerint az iskolát ért izraeli támadásban többségében nők és gyermekek vesztették életüket.

(Nyitóképünkön egy, a július 9-i légicsapásban megsemmisült épület látható a Nuszeirat menekülttáborban. Fotó: AFP / Anadolu / Ashraf Amra)