Izraeli légicsapás végzett a Hezbollah-vezető volt testőrével és több mint harmincan meghaltak egy menekülttáborban

Meghalt Szíriában Haszan Naszrallahnak, a Hezbollah libanoni síita milícia vezetőjének volt testőre egy légicsapásban, amely során állítólag fegyvereket csempészett.

A támadásban a járműben utazó egy másik személy is életét vesztette. Az izraeli légicsapás kedden történt, és a Hezbollah részvétnyilvánító közleménye szerint Jasszer Nimr Karbas járművét érte, bár a férfi szervezeten belül betöltött szerepét nem részletezték. Két biztonsági forrás szerint Karbas a milícia soraiban középvezetői tisztségig küzdötte fel magát és többek között fegyverszállításokért volt felelős.

A szíriai Sám FM rádió és a libanoni LBCI Lebanon News helyi hírportál információi alapján az izraeli légicsapás Damaszkusz határában, a szíriai főváros és Bejrút közötti autópályán történt. A járművet ért találat következtében az abban utazó két személy életét vesztette.

A Hezbollah az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét. Izrael válaszként egyre gyakrabban támadja a Hezbollah állásait, többek között Dél-Libanonban is. A kölcsönös támadások miatt izraeliek és libanoniak tízezrei voltak kénytelenek elhagyni a határtérségben lévő otthonaikat.

Egy másik, tragikus eseményben, legalább 29 ember meghalt és több tucatnyian megsérültek egy dél-gázai menekülttábort ért izraeli légicsapásban. A támadás az al-Awda iskola mellett felállított sátrakat érte Abasan al-Kabira városában. A közösségi médiában közzétett videókon halottak és sérültek, köztük gyermekek fekszenek egy helyi kórház padlóján.

Az eset egy héttel azután történt, hogy az izraeli hadsereg újabb hadműveletet indított Khan Younis keleti részén, ami miatt több tízezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét.

Szombaton a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint 16 ember halt meg egy izraeli csapásban, ami egy ENSZ által működtetett iskolát ért Gáza középső részén. Az izraeli hadsereg akkor azt közölte, hogy több Hamász-terroristát likvidált, akik az iskolában tevékenykedtek.